Zware openingsdag Vierdaagse door tropisch weer: 1206 lopers uitgevallen

NIJMEGEN - De 47.000 deelnemers van de honderdste Vierdaagse hebben het dinsdag zwaar gehad en dat zal de komende dagen zo blijven. Op de warme eerste dag vielen 1206 lopers uit. Voor woensdag worden temperaturen van 30 graden of meer voorspeld. Van de 47.000 deelnemers komen er meer dan 8000 uit Brabant.

Het was niet alleen erg warm, er stond dinsdag ook amper wind, wat de wandeltocht voor de deelnemers nog zwaarder maakte. Vooral op de schaduwloze Oosterhoutsedijk, vlak voor Nijmegen, was het afzien. De organisatie gaf de lopers een half uur extra om de eindstreep te halen.

Toch raakten 141 mensen bevangen door de hitte. De meesten herstelden snel bij een van de EHBO-posten, maar zeven mensen moesten voor verdere behandeling naar een van de ziekenhuizen in Nijmegen. Ook bij de EHBO-posten na de finish was het dinsdag een stuk drukker dan in voorgaande jaren op openingsdagen.Afritsbroek en zonnebrandcrème
De meeste deelnemers zijn goed voorbereid op het warme weer de komende dagen. Een afritsbroek, petje, zonnebrandcrème en extra water horen tot de standaard uitrusting. Ook heeft de organisatie gezorgd voor extra punten langs de route waar gratis water verkrijgbaar is.

Een wandelaar uit Oisterwijk maakt zich geen zorgen over de hitte. "Ik heb een tropenflappie in m'n nek, zo'n waterpack, dat houdt de boel lekker koel. Ik heb er zin in. Hier hebben we het hele jaar op moeten wachten!".  

Bij Elst, vijftien kilometer onderweg, houdt een stel Brabanders even pauze. "Mijn voeten houden het tot nu toe goed", zegt iemand. "Ook qua warmte is het nog prima te doen. Kwestie van het petje goed nat houden, dan blijft m'n hoofd koel."

Waarschuwing voor asfaltbrand
Weerplaza waarschuwt dinsdag voor het fenomeen asfaltbrand. "Dit treedt op zodra het oppervlak waar je overheen loopt extreem opwarmt", legt een woordvoerder uit. Het veroorzaakt rode vlekken door verbranding, vaak aan de onderkant van de kuit.

"De hitte van het asfalt zorgt er langzaam maar gestaag voor dat je huid te heet wordt en er dus verbranding optreedt." De beste remedie is om niet met blote benen te wandelen, ondanks de hitte. De kuiten insmeren met zonnebrandcrème helpt niet tegen asfaltbrand.

Verslaggevers Rob van Kaathoven en Birgit Verhoeven volgen de lopers, bieden ondersteuning en waar nodig wat verkoeling, zodat de eerste dag van deze jubileumeditie goed verloopt. Ook NOS-presentatrice Dionne Stax uit Boxmeer loopt mee met de Vierdaagse, evenals Johan Vlemmix uit Eindhoven.


Vlogs van Brabantse lopers
Brabantse lopers maken voor Omroep Brabant vlogs over de avonturen die ze deze week meemaken. De voorpret begon al op maandag toen het startbewijs werd opgehaald.

Vrijdag, de laatste dag van de Vierdaagse, is de Brabantse etappe. De wandelaars komen dan door Grave, Cuijk en Mill. Vrijdag bezoekt ook koning Willem-Alexander de Vierdaagse.

Het Rode Kruis deelt de komende dagen waaiers uit met daarop tips om het koel te houden. De militaire deelnemers worden woensdag niet ontzien: zij moeten gewoon met hun 10 kilo wegende bepakking van start.
print corrigeer
Publicatie: dinsdag 19 juli 2016 - 06:30
Auteur: Rob van Kaathoven | Karin Kamp | Sebastiaan Quekel