Treinoverlast Hofstraat Eindhoven: er gloort hoop voor bewoners

EINDHOVEN - Heel langzaam komt er meer duidelijkheid over de aanpak van de overlast van het spoor aan de Hofstraat in Eindhoven. Het ministerie van Verkeer heeft aangekondigd de geluidsoverlast te gaan onderzoeken.

Bewoners hebben last van het geluid, maar ook van bijvoorbeeld trillingen van de goederentreinen die op een paar meter afstand voorbijdenderen. En het probleem is alleen maar groter geworden sinds er over de Brabantroute extra treinen rijden omdat er aan het verlengde van de Betuwelijn in Duitsland wordt gewerkt.

Eén van de bewoners slaapt inmiddels in zijn tuinhuis om genoeg nachtrust te krijgen. Eind vorig jaar heeft de Hofstraat een petitie aangeboden aan de Tweede Kamer: doe iets! De gemeente Eindhoven lobbyt ook in Den Haag en heeft al meebetaald aan veranderingen aan het spoor zodat er minder geluidsoverlast is. Dit helpt volgens de bewoners wel wat, maar nog niet genoeg.  

Geen geld uit Den Haag, wel onderzoek
Er is nog geen geld uit Den Haag onderweg, maar wethouder Visscher van Eindhoven is wel tevreden over het feit dat er nu onderzoek gedaan wordt door het ministerie: "Als half september dat rapport klaar is, vergelijken we het met de uitkomsten van ons eigen onderzoek dat door de Technische Universiteit Eindhoven is gedaan."

De Tue kijkt in opdracht van de gemeente niet alleen naar geluid maar ook naar trillingen en energiebesparingen. "De meest vergaande scenario's komen uit op bijvoorbeeld het verhogen van het dak of het dikker maken van de voorgevel met zo'n 40 centimeter." Eind augustus is het onderzoek van de Tue klaar.

'Het ministerie ziet Hofstraat in ieder geval als bijzonder'
Bewoner Mike Verdonk is gemengd optimistisch. "Dit duurt dus nog wel even" maar hij heeft inmiddels wel geleerd dat dit soort procedures tijd in beslag nemen. "Maar het simpele feit dat het ministerie nu zelf eindelijk onderzoek komt doen, geeft in ieder geval aan dat ze de Hofstraat als een bijzondere situatie zien."

print corrigeer
Publicatie: donderdag 21 juli 2016 - 21:22
Auteur: Jacqueline Hermans