'Zo uniek wat hier werd neergezet', Brabantsedag schitterde in Heeze

HEEZE - Het is de apotheose van de Brabantsedag: de optocht die zondagmiddag door de straten van Heeze trok als afsluiting van het evenement. Negen dagen lang stond Heeze in het teken van theater, muziek en cabaret.

Van heinde en verre trokken bezoekers van binnen en buiten Heeze naar het parcours. Sommigen zaten al vanaf tien uur 's ochtends aan de route, voorzien van campingstoeltjes en koelboxen. De warmte van de afgelopen dagen is er niet, al schijnt de zon wel weer. Eerder vanochtend werd er juist twijfelend omhoog gekeken: zou uit de wolken dan toch nog regen vallen, maar het bleef droog.

Het is niet alleen maar te doen op het parcours deze zondagmiddag. Voor het gemeentehuis is een kunstmarkt opgezet met meerdere kraampjes met eten en drinken. Op het evenemententerrein achter het gemeentehuis is een heuse 'tuin van vermaak' in het leven geroepen waar live muziek ten gehore wordt gebracht.

Alles klaar voor de stoet
Het is druk geweest voor voorzitter Baukje van Ettro van de Brabantsedag, vertelt hij zondagochtend in het gemeentehuis. Dat is voor deze gelegenheid omgetoverd tot hoofdkwatier van de organisatie. "We steken alle vrijwilligers een hart onder de riem en zetten de puntjes op de i."Het publiek kan de stoet bekijken onder een stralende zon. Gelukkig voor de organisatie is het echter niet zo heet als de afgelopen dagen. "Het warme weer komt niet onverwacht", vertelt Van Ettro. "We hebben daarom extra waterpunten langs het parcours ingericht, we hebben via social media de bezoekers geïnformeerd en alles goed doorgesproken met de wagenbouwers."


Vorig jaar zorgde het warme weer er voor dat sommige deelnemers na de optocht flauwvielen, omdat ze wat te lang waren doorgegaan.

Van Ettro wijst op de wagenbegeleiders, die om iedere wagen heen lopen. "Zij controleren de techniek, de doorloopsnelheid van de wagens maar ook de spelers. Wij hebben hen geadviseerd goed contact te houden met de acteurs, met name met de mensen die het 'stilstaande spel' uitvoeren. Die geven via het opsteken van hun duim aan of het goed met hen gaat. Zo kun je snel schakelen."


Zelf zoekt de voorzitter een goede plaats langs het parcours, om ook te kunnen genieten van alles dat door de straten van Heeze trekt. "Ik verheug me op het enthousiasme, de beleving en de creativiteit. Het is zo uniek wat hier neergezet wordt..."


Om kwart voor twaalf zondagochtend waren de Lambrekvrienden nog bezig met het leggen van de laatste hand aan hun wagen. Vorig jaar werden zij uitgeroepen tot winnaar, met hun wagen met sneeuweffecten. "De finishing touch", lacht Stijn. "Even nog wat draadjes goed doen en wat dingetjes toevoegen." Op de vraag of dit niet erg op het laatste moment is, lacht hij: "Ach,we zijn als laatste aan de beurt, dus we hebben nog even."

De deelnemers aan de optocht halen hun inspiratie overal vandaan. Als het maar binnen het thema valt. Zo werd er ook inspiratie opgehaald bij 'Marie van de Middelhaai', die in een van de oudste boerderijen van Brabant woont.


Den Bosch is trots
Er worden zelfs heuse veldslagen geleverd. Op de straten van Heeze leveren de Spanjaarden in Den Bosch slag met de Hollanders. Die laatsten winnen, en dus moeten de Spanjaarden de stad verlaten. Burgemeester Rombouts van Den Bosch is blij met de eerste drie wagens, die allemaal met Den Bosch te maken hebben. "Ik weet wat ze hier kunnen, en ik vind het toch ook wel heel erg mooi gedaan."

"Het is een mooi concept om het te wijden aan een belangrijk moment voor de Brabantse geschiedenis", zegt Rombouts, die hard zijn best heeft gedaan om de Brabantsedag over te halen zich in het teken van het Jeroen Boschjaar te stellen. "Dat is niet gelukt, maar nu ik dit zo zie snap ik het ook wel. Ik vind het prachtig."


De optocht begint zondagmiddag om twee uur. Omroep Brabant is er vanaf kwart over twee live bij en zendt de optocht uit op televisie en online.

print corrigeer
Publicatie: zondag 28 augustus 2016 - 11:34
Auteur: Peter de Bekker