Komst edelherten naar Groene Woud uitgesteld, nog niet alle inentingen gehad

LIEMPDE - De langverwachte introductie van vijftien edelherten in het Groene Woud is een aantal maanden uitgesteld. “Heel erg vervelend”, aldus Brabants Landschap.

“We dachten dat alles in orde was, maar het vaccinatieprotocol bleek niet te kloppen”, vertelt Jan Baan van Brabants Landschap teleurgesteld. De vijftien dieren komen uit Frankrijk en moeten daardoor verschillende inentingen hebben. “Alles was al op poten gezet, als ze naar Duitsland moesten dan klopte het wel. Voor je de goede protocollen hebt ben je zo een maand verder.”

Onmisbare schakel
Edelherten zijn volgens Brabants Landschap een onmisbare schakel in de natuur door hun rol als grote planteneter. En ze horen ook echt thuis in de Brabantse natuur.

De edelherten verdwenen echter uit de provincie toen hun leefgebied steeds kleiner werd en door de jacht. Volgens ARK Natuurontwikkeling waren edelherten aan het eind van de 19e eeuw voor het laatst te vinden in Brabant.

De 'koning van het Groene Woud' komt nu waarschijnlijk in december naar het Groene Woud. “Je kunt ze pas na de bronsttijd vervoeren. En je zit met een weerrisico, als het flink vriest kunnen we ze niet uitzetten. Het is allemaal heel vervelend.”

print corrigeer
Publicatie: dinsdag 6 september 2016 - 10:23
Auteur: Renée Müller