'Kinderen van gevangenen moeten beter geholpen worden'

DEN BOSCH - Kinderen van gedetineerden moeten beter geholpen worden. Dat zegt Stichting Exodus, die opkomt voor gedetineerden en hun gezin. Ook de politiek wil meer aandacht voor de achterblijvers. Exodus heeft een pand in Den Bosch waar tientallen (ex) gevangenen ondersteund worden bij hun terugkeer in de samenleving.

Melisa heeft een half jaar vastgezeten, vanwege 'een drugsgerelateerd misdrijf'. Haar zoontje was toentertijd tien jaar oud. "Hij had er heel veel moeite mee. Kon zich moeilijk concentreren op school, durfde er ook niet over te praten, bang dat hij gepest zou worden."

Ex-gevangene Melisa over problemen van haar zoontje toen ze vast zat


In Nederland wonen zo'n 25.000 kinderen van wie de vader of moeder in de gevangenis zit. Vaak zijn de scholen niet op de hoogte, omdat mensen dat uit schaamte niet vertellen. Kinderen van gevangenen raken zo in een isolement, zegt Minie Hanekamp van Exodus.

Stoornis
"Ze raken vaak getraumatiseerd als vader of moeder gearresteerd wordt. Omdat ze bang zijn voor discriminatie of stigmatisering vertellen ze er niets over op school. Vaak ontstaan er schulden in het gezin, waardoor de kinderen niet meer mee kunnen doen aan allerlei sociale activiteiten. Regelmatig zie je dat ze op latere leeftijd een stoornis ontwikkelen."

Winie Hanekamp van Exodus over problemen kinderen van gevangenen

Exodus vindt dat deze kinderen meteen geholpen moeten worden. "De buren, de wijk, moeten op de hoogte zijn. En polititie en rechters moeten deze kinderen doorverwijzen naar instanties, zoals Exodus. Dat gebeurt nu niet."

SGP wil actie
In Den Haag vindt Exodus een luisterend oor, onder meer bij Kees van der Staaij, fractievoorzitter van de SGP. Hij wil zich sterk maken voor kinderen van gevangenen. "Het wordt hoog tijd dat de problemen van deze jongeren op ons netvlies komen."

Kees van der Staaij, fractievoorzitter SGP, over noodkreet Exodus

Intussen heeft Exodus een internetforum ontwikkeld waarop kinderen en familieleden van gevangenen, samen met vrijwilligers, kunnen praten over wat ze zoal bezighoudt. Hanekamp: "Hier kunnen de achterblijvers ervaringen delen en een luisterend oor bieden of vinden. Dat is heel belangrijk"

print corrigeer
Publicatie: zondag 18 september 2016 - 13:43
Auteur: Fred Meeuwsen