Waalre neemt fietsende vuilnisman in dienst: vier rondjes per dag met de afvalfiets

WAALRE - Een fietsende vuilnisman. Vanaf volgende week kun je hem zomaar tegenkomen in Waalre. In de wijk Voldijn-oost start de gemeente namelijk op 29 september met een proef met de afvalfiets.

Stinkende containers vooral wanneer het warm is. En afval dat zich opstapelt tussen de inzamelingen door. Ergernissen van inwoners die de gemeente Waalre met de afvalfiets te lijf wil gaan. Twee keer per week gaat de fietsende vuilnisman op pad.

De speciaal aangenomen vuilnisophaler gaat bij wijze van proef in eerste instantie het afval ophalen van 265 huishoudens in de wijk Voldijn-oost. Dit doet hij twee keer per week, op maandag en donderdag. Zodat afval geen kans krijgt zich op te stapelen.

Vier rondes per dag
“We willen kijken of het hem lukt de wijk in vier rondes te doorkruisen. Tussendoor moet de fiets worden geleegd op de werf”, legt een woordvoerder namens de gemeente Waalre uit. De fietsende vuilnisman is geen groentje op de fiets. Het is namelijk een oud-postbode. Niet uit Waalre, maar uit Valkenswaard.

Met de afvalfiets gaat hij vooral afval met een luchtje inzamelen. Denk aan voedselresten, luiers en allerhande verpakkingen.

Verkeer beperken
Behalve dat afval met de fiets voortaan twee keer per week wordt ingezameld, heeft de fiets wat de gemeente betreft nog een belangrijk voordeel. Met een fiets in plaats van een zware vrachtwagen wordt immers ook het verkeer in de wijk beperkt.

De inzamelfiets is samen met VDL uit Hapert en recyclingbedrijf Baetsen uit Veldhoven ontwikkeld. De provincie steunt de proef financieel.

print corrigeer
Publicatie: woensdag 21 september 2016 - 17:54
Auteur: Sandra Kagie