Provincie wil Haagse bezuinigingen Omroep Brabant van tafel

DEN BOSCH - Een ruime meerderheid van Provinciale Staten, het Brabantse parlement, wil de bezuinigingen bij Omroep Brabant ongedaan maken. Acht van de elf partijen steunden een motie van de SP. Alleen VVD, PVV en 50-plus stemden tegen.

De statenleden vinden een sterke regionale omroep met onafhankelijke berichtgeving van groot belang. "Als wij niets doen, dan bestaan jullie over een paar jaar misschien niet meer", zegt initiatiefnemer Maurice Spapens van de SP. Hij wil dat Brabant in Den Haag gaat lobbyen om de bezuinigingen van tafel te krijgen.


Makkelijk geld
De PVV is tegen de motie en noemt de subsidie voor Omroep Brabant 'makkelijk geld'. De Brabantse fractie zegt wel het werk van Omroep Brabant te waarderen. De VVD zegt niet tegen de regionale omroep te zijn, maar wil dat de omroepen veel meer gaan samenwerken om zo kosten te besparen.

Geen staatsomroep
Het CDA wil dat niet het Rijk, maar de provincie over de financiering van de omroep gaat. "De provincie staat veel dichter bij de omroep", zegt Marianne van der Sloot van het CDA. Zij denkt niet dat Omroep Brabant dan een soort van staatsomroep wordt: "Wij gaan niet over de inhoud van de programma's."

print corrigeer
Publicatie: vrijdag 23 september 2016 - 17:34
Auteur: Rene van Hoof