Waalre gaat de strijd aan met stinkcontainers

WAALRE - Poepluiers en verlepte bananenschillen. Het stinkt een uur in de wind in de vuilcontainer. Bij menig Brabander was de stinkcontainer deze warme zomer een doorn in het oog. De gemeente Waalre begint nu met een proefproject waarbij het stinkafval twee keer per week wordt opgehaald. Met een speciale fiets.

Oud-postbode Roel van den Boom gaat de komende negen maanden in de wijk Voldijn in Waalre rondtrappen. De bewoners hebben allemaal speciale opbergbakken gekregen, voor onder meer restafval en poepluiers.

Unieke fiets
De fiets van Roel is uniek en nog nergens anders in Nederland te zien. "Het frame komt uit Duitsland", zegt projectleider Albert Burggraaff van de gemeente Waalre. "De containers waar het afval ingaat, zijn ontwikkeld door VDL en Baetsen, samen met de gemeente. De provincie ondersteunt het project."

Buurtbewoonster Cecilia vindt het een veelbelovend proefproject. "Ik vind de fiets een stuk indrukwekkender dan ik had gedacht. Het is een goed iniatief denk ik. We hebben veel last gehad van de stank deze zomer."

Roel vindt de stank niet zo'n probleem. Hij schrikt niet van een beetje poepluier. "Ik heb twee kinderen, ik vind het een gezonde geur", lacht hij.

print corrigeer
Publicatie: woensdag 28 september 2016 - 17:31
Auteur: Alice van der Plas