Stuifmail zondag 9 oktober: rups van de meriansborstel, wezel, bladpootwants en schorpioenvlieg

OISTERWIJK - Boswachter Frans Kapteijns vertelt wekelijks op de radio wat er op dat moment in de natuur te beleven valt. Luisteraars kunnen vragen stellen via stuifmail@omroepbrabant.nl. Vandaag besteedt Frans onder meer aandacht aan de ingesponnen rups van de meriansborstel, een wezel, de bladpootwants, pijlkruid en een schorpioenvlieg.

Ingesponnen rups van de Meriansborstel
Op de bijzondere foto van Sylvia Broers staat een hele fraaie rups die totaal ongevaarlijk is en de mooie naam meriansborstel draagt. Deze rups is vernoemd naar de bekende vlinder- en insectenschilderes Maria Sibylla Merian. Deze van oorsprong Duitse vrouw leefde van 1647 tot 1717 en woonde haar laatste dagen in Amsterdam. Zij was naast kunstenares ook entomoloog. Vermoedelijk vanwege de opvallende borstels op de rug van de rups is deze naar haar vernoemd. Je vindt deze rups voornamelijk op sleedoorn, meidoorn, zomereik, berk en gecultiveerde fruitbomen. Voor de winter wordt de rups een pop. Die overwintert dan in een dunne zijdeachtige cocon die gevormd wordt op de waardplant of in de strooisellaag. Dat is mooi op de foto te zien.

Wezel
Jan van Straten zag iets wegrennen toen hij de motorkap van zijn auto opendeed. Wat achterbleef, waren verdorde eikenblaadjes en een aangevreten deksel van de ruitensproeier. Het dier had de grootte van een flinke muis. War zou dat geweest kunnen zijn, is zijn vraag. Als het deksel van rubber was, denk ik aan een wezel. In rubber zit namelijk visolie en marterachtigen zijn daar dol op.

Bladpootwants
Op de foto van Adeline Besselink zie je een insect en de buuf vraagt zich af wat dit is. Mij valt meteen op dat het een bladpootwants is. Deze wants hoort oorspronkelijk thuis in Amerika, maar sinds 2007 wordt deze bladpootwants ook hier in Nederland steeds vaker gezien. Juist waar er veel dennenbomen staan, zie je dit insect meer en meer. Bladpootwantsen leven namelijk van de sappen van dennenkegels. Die zuigen zij op met hun snuit, die helemaal is ingesteld op het opzuigen van dit plantensap.

Pijlkruid
Op de foto van Loes Westgeest zie je pijlkruid in de Rosep staan. Deze waterplant zie je vaak in stilstaand of tamelijk rustig stromend zoet water zoals langzaam stromende beken, sloten en plassen. Je treft pijlkruid vaak aan in de oeverzone, waar de pijlvormige bladeren boven het water uitsteken. Pijlkruid is een plant van deze streek, die bloeit van juni tot in september. De bloemen zijn mooi wit. Het is geen invasieve plant en domineert nooit.


Mannetje schorpioenvlieg
Op de foto van Maarten zie je een mooi insect met een bijzondere naam: schorpioenvlieg. Deze insecten behoren tot de oudste insectenordes die een volledige gedaanteverwisseling ondergaan. Er zijn ruim vijfhonderd soorten actief en beschreven. De op de foto lijkende angel is geen angel en ongevaarlijk. Bij het paren gebruikt dit insect de angel wel. Schorpioenvliegen zijn roofinsecten, die naast dode insecten en ander aas ook plantaardig voedsel lusten.

Dassen
Ad Smits heeft een filmpje gemaakt van dassen.


Eikenprocessierups
Verspreid over Nederland zijn dit jaar bijna zestigduizend eikenprocessievlinders gevangen. Dit is een gemiddelde van 34,8 vlinders per val. Vorig jaar lag het gemiddelde op 11,8 vlinders per val en in 2014 - het recordjaar tot nu toe - op 12,1 per val. De toename is mogelijk toe te schrijven aan het feit dat veel vlinders vorig jaar een jaar extra in rust zijn gebleven. In het voorjaar van 2017 verwachten we daarom extra overlast. Het aantal vlinders dat tijdens de vliegperiode van de eikenprocessievlinders in een val wordt aangetroffen, geeft een goed beeld van de hoeveelheid eikenprocessierupsen die in het volgende voorjaar in de buurt van zo’n val te verwachten is. Inmiddels hangen door het hele land vallen. Veruit de meeste vallen hangen in de noordoostelijke provincies.

Natuurervaring plezieriger maken
Een studententeam van de Wageningen University voert een onderzoek uit voor Nature Today. Het doel is te onderzoeken hoe recreanten de natuur en natuurapps gebruiken en beleven. Het team bekijkt onder meer welke behoefte er nog is aan natuurinformatie via apps. Je kunt aan dit onderzoek meedoen door een enquête in te vullen.

Gedicht van Ellen de Haan
Herfst


Terwijl de dag
steeds later opstaat
schudt de herfst haar bladeren op.

Streelt nog even
door haar gouden haar
en fluistert zacht.

Droom zoals ik..
de herfst
verrijkt.

print corrigeer
Publicatie: zondag 9 oktober 2016 - 08:53
Auteur: Peter de Bekker