'Totaal onbekende' Festus Talam wint Eindhovense marathon

EINDHOVEN - Festus Talam uit Kenia heeft zondagmiddag de marathon van Eindhoven gewonnen. Het was de eerste hele marathon die de relatief onbekende renner liep. Hij finishte met een tijd van 2.06.26.

De kopgroep bestond aanvankelijk uit vier man waaronder drie debutanten. Keniaan Richard Mengich, Djene Debela Gonfa uit Ethiopië en de grote verrassing van de dag Festus Talam (ook uit Kenia) liepen hun eerste hele marathon. De groep werd compleet gemaakt met mede-Keniaan Nobert Kigen.De 21-jarige Talam maakte zich in de laatste vijtien minuten los van de groep. Vlak voor de finish nam hij per ongeluk een verkeerde afslag, om vervolgens alsnog als eerste te finishen met een tijd van 2.06.26.

LEES OOK: Marathon Eindhoven: applaus voor álle deelnemers [FOTO'S]

More than happy
"I am more than happy" sprak Talam na het behalen van de finish. "I have proved that I can run" zei hij met de Keniaase vlag trots om zijn schouders geslagen.

Als tweede eindigde de Marius Kipserem met 2.08.00 en Nobert Kigen werd derde met een tijd van 2.09.19.

Snelste Brabander
Harm Sengers, de snelste Nederlander met rugnummer 040 legde een groot deel van de tocht alleen af. Zijn streeftijd was 2.19.59, vandaag liep hij 2.19.48. Hij werd tiende.

"Het was zo zwaar onderweg. Ik dacht 'het gaat weer mislukken', maar ik kon mezelf goed herpakken. Je droomtijd lopen en dan zo finishen, ja dat is het. Het was een lange weg, maar ik ben er eindelijk."


Sengers gaf aan nu te stoppen: "Dit is de laatste, volgend jaar loop ik recreatief, ook om persoonlijke redenen."

Sengers wilde aanvankelijk niet meelopen met de marathon in Eindhoven maar met die in Berlijn, maar het begon toch te knagen en hij bedacht zich.

Truphena Chepchirchir eindigde als eerste bij de vrouwen met een tijd van 2.30.32.

Even naar het toilet
De beste Nederlandse vrouw werd Femke van Hest, ze liep 2.56.24. Ze kijkt niet met een tevreden blik op de marathon terug, ze voelde zich niet goed en moest onderweg stoppen om naar het toilet te gaan. "Het is een fantastische dag, dan hoop je dat alles op zijn plek valt, maar dat was niet zo" aldus Van Hest.

print corrigeer
Publicatie: zondag 9 oktober 2016 - 12:20
Auteur: Wim Heesterbeek