Studenten TU/e eisen meer geld voor hun opleiding

EINDHOVEN - Studenten van onder meer de Technische Universiteit in Eindhoven willen dat er meer geld vanuit Den Haag voor hun opleiding komt. Het geld is nodig om de stroom aan nieuwe studenten aan te kunnen. Dit stelt het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) maandag in een open brief aan de ministers Henk Kamp van Economische Zaken en Jet Bussemaker van Onderwijs.

Eindhovense studenten moeten nu vaak dagen wachten voor wat tijd in een laboratorium. Ook moeten ze zelfstandig onderzoek noodgedwongen in tweetallen doen. En leren pipetteren gebeurt volgens studentenvertegenwoordiger Bart Verhaegh in Eindhoven niet met een pipet, maar virtueel.

Behalve studenten van de TU/e vragen ook hun collega’s uit Delft, Wageningen en Enschede om meer geld. De vier Nederlandse technische universiteiten kondigden onlangs aan het aantal studenten voor bepaalde studies te moeten beperken. Volgens studentenraadslid Bart Verhaag is 450 miljoen euro nodig voor genoeg personeel voor het steeds groeiende aantal studenten. Volgens de voorspellingen is er in 2020 één staflid per 25 studenten. Dat moet terug naar het niveau van 2010, namelijk één op veertien.

'Deur open rammen'
Volgens het ISO, de meest invloedrijke studentenorganisatie van Nederland, moet de dichtgeslagen deur voor technische studies ‘worden opengeramd’. Dat kan volgens de organisatie alleen ‘door extra geld vrij te maken, zonder het van andere opleidingen af te snoepen’.

print corrigeer
Publicatie: maandag 31 oktober 2016 - 06:43
Auteur: Sandra Kagie