Brabant krijgt er zo’n 1000 voetbalvelden aan natuur bij

DEN BOSCH - Er komt in onze provincie de komende vijf jaar ongeveer 500 hectare nieuwe natuur bij. Dat zijn zo’n 1000 voetbalvelden. De vijf grote steden (Eindhoven, Den Bosch, Breda, Tilburg en Helmond) maken daar samen 20 miljoen euro voor vrij en ook de provincie legt 20 miljoen euro op tafel. Met die 40 miljoen moet Brabant een stuk groener gaan worden.

Eindhoven, Den Bosch, Breda, Tilburg en Helmond (de B5-steden) zijn qua natuur al met elkaar verbonden in het ‘Natuurnetwerk Brabant’. Maar het kan beter, vinden de gemeenten. Alle vijf denken ze dat meer natuur in en bij de stad goed is voor de inwoners.

Goed voor de bloemetjes en de bijtjes
40 miljoen klinkt als een hoop geld, maar volgens de provincie is het dat echt waard. “Het natuurbeleid van de provincie is dat we willen ‘ontsnipperen’, zegt Yolande van der Meulen, directeur van Natuur, Water en Milieu bij de provincie. “Door de bouw van wegen en huizen raakt de natuur steeds verder versnipperd. Dat is niet goed voor de dieren en planten. Zij moeten zich kunnen verspreiden, anders sterven ze uit.”

De provincie heeft daarom een potje, het Groen Ontwikkelfonds Brabant, om projecten te steunen die helpen bij het ‘ontsnipperen’. Het plan van de B5-steden sluit daar precies bij aan. Zij willen met behulp van de extra natuur rond hun steden, de natuurgebieden ook beter met elkaar verbinden.

Meer groen in Tilburg
De vijf steden hebben ieder uitgewerkt hoe zij meer groen in hun gemeente kunnen creeëren. Stadsecoloog Rob van Dijk deed dat voor Tilburg. Onder andere in Stadsbos013 gaat veel veranderen. "Daar kun je goed het verschil zien tussen gebied waar al in geïnvesteerd is en het stuk waar dat nog moet gaan gebeuren", legt hij uit.

Zo is er in de beek in het Stadsbos een vistrap aangelegd. Door de stuw die er ligt is het hoogteverschil voor vissen niet te overbruggen. Met de vistrap is het hoogteverschil nu wel bezwembaar voor vissen.

Ontlasten De Loonse en Drunense Duinen
Ook voor het natuurgebied dat Tilburg verbindt met de Loonse en Drunense duinen zijn grootse plannen. Ze willen het gebied zo ontwikkelen dat het ook interessant wordt voor recreatie. De Loonse en Drunense duinen, waar het op een zonnig weekeind eigenlijk veel te druk is, hopen ze op die manier te ontlasten.

Van alle aanpassingen is op korte termijn al wel iets te merken, maar voordat alle 1000 voetbalvelden aan nieuwe natuur er in volle bloei zijn, duurt nog wel een tiental jaren.

print corrigeer
Publicatie: zondag 13 november 2016 - 14:23
Auteur: Jolien van de Griendt