Hart voor Schijndel 'geeft' inwoners Meierijstad geld, D66 wil wethouder Landbouwinnovatie

SCHIJNDEL - Voordat de inwoners van Schijndel, Veghel en Sint-Oedenrode woensdag naar de stembus mogen, was maandagavond het laatste debat tussen de negen mannelijke lijsttrekkers. Spectaculair werd het niet, de partijen zijn het in grote lijnen eens. Opvallendste punten: een nieuwe wethouder voor Landbouwinnovatie, een vergaande vorm van burgerparticipatie en een coffeeshop in de gemeente.

Op 1 januari 2017 fuseren Schijndel, Veghel en Sint-Oedenrode tot de gemeente Meierijstad. Woensdag kiezen de inwoners wie er in de nieuwe gemeenteraad komen.

Problemen veeteelt
D66 Meierijstad introduceert een nieuwe wethouderspost: eentje voor landbouwinnovatie. Volgens Lijsttrekker Marrik van Rozendaal is die heel hard nodig. "Wij vinden echt dat het probleem van de veeteelt, landbouw en uitstoot opgelost moet worden zodat boeren kans krijgen om goed bestaan op te bouwen."
Zo'n wethouder moet de komende vijf jaar - zolang zal de raad van Meierijstad zitten - bovenop de problemen zitten en die hard aanpakken. "Wij willen boerenbedrijven in de gemeente zonder milieuschade. Dat kan, maar het gebeurt niet. Daarom één specifieke wethouder." Als die er niet komt zit de D66 niet in het college van Meierijstad.


Geld voor de inwoners
Hart voor Schijndel zet vooral in op burgerparticipatie, maar gaat daarin een stap verder dan gebruikelijk. "Er moet een wijkbegroting komen. Vervolgens moeten de verantwoordelijkheid, taken en budget naar de wijken en straten in Meierijstad gaan", zei voorman Laurens van Voorst. Hij wil dat burgers taken van de gemeente kunnen overnemen.

Ook alle andere partijen willen de burgers mee laten doen. Maar Hart voor Schijndel wil de verantwoordelijkheid ook geven aan mensen. "We gaan niemand verplichten, maar als iemand in een wijk of straat een overheidstaak wil overnemen, dan kan dat." Daarom moet per wijk er een lijst komen met de kosten van bijvoorbeeld groenonderhoud, een buurthuis en huishoudelijke hulp.

Van Voorst: "Burgers die zeggen dat ze het net zo goed of beter kunnen doen krijgen dan dat budget. Wat over blijft kunnen ze dan verder investeren in de wijk." De partij wil dat de gemeente dan alleen nog toezicht houdt.

Werken bij uitkering
Verdere plannen die maandagavond naar voren kwamen is de realisatie van een windmolenpark. D66 wil dat er binnen een jaar een besluit komt over zo'n park aan de A50.

De partij wil dan ook een duurzaamheidsfonds van minimaal een miljoen euro per jaar oprichten. Daar moet wind- en zonne-energieparken van komen.

Coffeeshop
Verder zijn Lijst Blanco, Gemeentebelang Meierijstad en Hart voor Schijndel voor een coffeeshop in de nieuwe gemeente. Alle partijen behalve D66 willen dat de hondenbelasting afgeschaft wordt. En alleen de VVD wil dat iedereen met een uitkering minimaal 20 uur gaat werken of naar school gaat.

Nieuwe gemeente is de grootste
De nieuwe gemeente wordt de grootste gemeente van Brabant, als het gaat om de oppervlakte. En als we kijken naar het aantal inwoners is Meierijstad op 1 januari de zevende gemeente van onze provincie.

print corrigeer
Publicatie: maandag 21 november 2016 - 23:20
Auteur: Noël van Hooft