Brabant zegt 'houdoe' tegen drie bijzondere bomen

ULVENHOUT - Brabant neemt dit jaar afscheid van drie bijzondere, oude bomen. Maandag heeft Rijkswaterstaat besloten dat de zomereik in de middenberm van de A58 bij Ulvenhout (140 jaar oud) om moet vanwege verbreding van de snelweg.

Eerder sneuvelde al een 200 jaar oude beuk in Mill die ziek was. En in Goirle werd een 150 jaar oude eik gekapt om de "dodenweg" veiliger te maken.

Zomereik (140) Anneville
De zomereik die gekapt wordt bij de A58 maakte ooit deel uit van de oprijlaan van het landgoed. Wie goed kijkt, ziet de laan nog terug in de rij bomen die haaks op de snelweg staat. Sneu voor deze boom is wel, dat de 'tweeling' aan de andere kant van de laan al weg is."De boom is goed verzorgd door Rijkswaterstaat", oordeelt de Brabantse bomenliefhebber Han van Meegeren. "Hij krijgt op die plek te weinig vocht. Om de zoveel tijd haalt een tankauto 8000 liter water uit de nabijgelegen Mark om de eik te draineren, er is een heel systeem vanaf het viaduct."

Meteen protesteren
Rijkswaterstaat kan wel beslissen om die boom te kappen, maar regiocoördinator Joep van Bergeijk van de Bomenstichting staat al klaar om tegen de kapvergunning te protesteren. "Toen de weg werd aangelegd, bleef deze boom gespaard vanwege de maatschappelijke protesten; dat moet nu ook lukken."

De boom is monumentaal, kerngezond en kan nog lang mee. "Bovendien is de eik bijzonder; de oude koningin Wilhelmina heeft er vaak langsgereden toen ze na de oorlog op landgoed Anneville logeerde." Het is een van de eerste troetelbomen van de Bomenstichting.

Verplaatsen van de boom lukt niet volgens Rijkswaterstaat: dat is te duur. Bovendien zou de eik het uitgraven en verplaatsen niet overleven.

Heilige eik (150) Goirle
In Goirle is 18 november de 150 jaar oude heilige eik aan de Turnhoutsebaan gekapt. Twee jaar is er over geruzied. De Raad van State hakte de knoop door. "Dat was ook een laanboom," vertelt Van Meegeren. "Ook deze moest wijken voor het verkeer. Er heeft zich ooit iemand tegen doodgereden, vandaar."

Beuk (200) bij kasteel Mill
En in april sneuvelde een 200 jaar oude beuk bij Kasteel Aldendriel in Mill. De boom was ziek en zou gevaarlijk kunnen worden, bijvoorbeeld als hij bij een storm zou omwaaien. De stronk van de boom, met een doorsnee van zo'n twee meter, zal als herinnering blijven staan.

1456 monumentale bomen
De provincie heeft verhoudingsgewijs veel monumentale bomen: 1456. Om dat etiket te krijgen, moet een boom minstens 80 jaar oud zijn en beeldbepalend. Of er moet een bijzonder verhaal aan vast zitten.

De oudste boom van Brabant is overigens een linde in Sambeek. Die is tussen de 400 en 500 jaar oud. "Maar die kan nog zeker 500 jaar mee," oordeelt Van Bergeijk.

print corrigeer
Publicatie: maandag 28 november 2016 - 14:18
Auteur: Ineke Inklaar