Vandaag in Brabant protesteren boeren over nieuwe mestregels

EINDHOVEN - Vandaag veel boze boeren bij het provinciehuis in Den Bosch, want ze proteseren tegen de nieuwe mestregels die in 2020 in zouden moeten gaan. Verder praten we na over de schietpartij in Putte en dode kalfjes die worden ingezet bij het opwekken van groene stroom.

Wat gaat vandaag het nieuws bepalen?

  • Brabantse stallen moeten al in 2020 voldoen aan strengere normen op het gebied van mest. Dit was eerst 2028, en dus zijn veel boeren boos. Vandaag protesteren ze in Den Bosch.
  • Aan de voet van de Sint Jan in Den Bosch staat elk jaar een enorme kerstboom. Die boom komt dit jaar uit de tuin van Nico en Francien van Eerd uit Dinther. Vandaag wordt de boom verplaatst uit de tuin van Nico en Francien naar De Parade.
  • Bewolking overheerst vandaag en nu en dan valt er wat lichte regen of motregen. Er staat weinig wind en het is zacht, met middagtemperaturen in de dubbele cijfers; het wordt 10 graden. Vanavond en vannacht wisselen wolkenvelden en opklaringen elkaar af. In opklaringen ontstaat lokaal mist of nevel en daalt de temperatuur tot rond het vriespunt.Waar wordt vandaag over gepraat?

  • De schutters die woensdagavond met een volautomatisch wapen een Audi doorzeefden in Putte, hadden een verkeerd doelwit te pakken. Dat zeggen niet alleen verschillende buurtbewoners tegen Omroep Brabant, ook de politie zou dat hebben gezegd tegen de eigenaar van de kapotgeschoten Audi. De politie wil dat nog niet bevestigen.
  • Een militair die tijdens een reguliere oefening op de vliegbasis Gilze-Rijen vanuit een Cougarhelikopter via een touw afdalen, is gevallen. Dat gebeurde donderdagmorgen rond kwart voor twaalf.
  • En weer groeit de Efteling een stuk groter. Buiten de grenzen van het attractiepark, ontstaat een nieuw vakantiepark met duizend bedden, in natuurgebied Loonsche Land. We mochten donderdag even kijken. Het is nog een bouwput, maar je krijgt al een aardige indruk van hoe het gaat worden.Welk nieuws van gisteravond en vannacht heb je misschien gemist?

  • Bij verslavingsinstelling Novadic-Kentron moeten 65 medewerkers vertrekken. Dat gebeurt zonder gedwongen ontslagen, zoveel mogelijk via natuurlijk verloop en vrijwillig vertrek. Ook worden sommige tijdelijke contracten niet verlengd. De instelling moet bezuinigen en gaat om die reden ook enkele panden verkopen, waaronder het monumentale pand in Sint-Oedenrode waar Novadic-Kentron ooit begon.
  • In Dommelen is een man met een wapen op de vlucht geslagen nadat hij een vrouw verwondde. De politie heeft het over 'geweld met een wapen. De vrouw werd gewond aangetroffen op straat aan de Kamgrasbeemd. De politie adviseert mensen de man niet zelf te benaderen, maar de politie te bellen.
  • Het bedrijf Rendac uit Son gebruikt dode stierkalfjes voor het opwekken van groene stroom. Dat ontdekten de makers van het televisieprogramma Rambam.

print corrigeer
Publicatie: vrijdag 2 december 2016 - 07:44
Auteur: Wim Heesterbeek