Reinoud weet alles van natuurkunde, maar of hij daarmee scoort op tv?

WAALRE - Híj weet waarom het zo lastig is om te achterhalen waar een zoemende mug zit. Maar of hij daarmee nou de nationale Wetenschapsquiz 2016 heeft gewonnen? Dat blijft nog even geheim. Tot eerste kerstdag moet Reinoud Lavrijsen, wetenschapper aan de Eindhovense TU/e, zijn mond houden.

De opnames waren 26 november, in het Klokgebouw in Eindhoven. Lavrijsen heeft moeten tekenen dat hij tot die tijd niets verklapt over de uitslag. "Zelfs mijn vrouw weet het niet."

Poppenkast
Op eerste kerstdag zit hij met haar, zijn zus, zijn vader, zijn stiefmoeder en haar kinderen voor de buis. Te stralen. "Ik vond het hartstikke leuk om mee te doen; het was mijn eerste keer op tv. Die poppenkast eromheen vond ik interessant."

Misschien zitten zijn medewetenschappers ook wel voor de buis. "Ik had het niet aan mijn collega's verteld. Maar tijdens de uitzending moest ik een minicollege over magnetisme geven en daarvoor had ik een laserapparaat van de vakgroep meegenomen. Die opstelling werd gezocht, dus moest ik het wel verklappen."

Voorlopig blijft hij heel gewoon. Met zijn vrouw heeft Lavrijsen net een huis gekocjht in Waalre. De topwetenschapper annex tv-personality zit vooralsnog een groot deel van het weekend in de kruipruimte, te klussen.

Flapuit
Bij de quiz strijden drie teams tegen elkaar. Reinoud had cabaretière Fréderique Spigt als partner. Een goede combinatie, volgens hem. "Zij is een echte flapuit, reageert vanuit haar gevoel. Ik ben als wetenschapper geneigd overal diep op in te gaan. Misschien wel té diep."

Hij was het niet altijd met haar eens. "We hebben wel discussies gehad: wie van ons tweeën mag op de knop drukken om het antwoord te geven?"

Ballon
Er waren enkele natuurkundige vragen bij. Nu is Lavrijsen universitair docent met die specialisatie. "Maar daarom ging ik juist de mist in met de vraag over laserstralen en ballonnen: welke kleuren werken het best om een ballon te laten knappen." Van alles overdacht hij. Reinoud ratelt: "Energie, impact, vermogen..."

Zijn tip voor de mensen die willen meedoen aan de quiz, die online staat, is: "Niet te diep nadenken, ga op je intuïtie af."

print corrigeer
Publicatie: zaterdag 3 december 2016 - 15:00
Auteur: Ineke Inklaar