Stuifmail zondag 4 december: kogelspin, ligusterpijlstaart, klimop en zwam met vraagteken

OISTERWIJK - Boswachter Frans Kapteijns vertelt wekelijks op de radio wat er op dat moment in de natuur te beleven valt. Luisteraars kunnen vragen stellen via stuifmail@omroepbrabant.nl. Vandaag besteedt Frans onder meer aandacht aan de kogelspin, een ligusterpijlstaart, een klimop en een zwam met een vraagteken.

Kogelspin
Op de foto van Tony Taylor zie je een prachtige spin zitten: de kogelspin. De kogelspinnenfamilie is een hele grote familie. Wereldwijd komen er zo ongeveer 2300 soorten voor en in Nederland ruim tachtig. Er zijn ook nog eens twaalf ondersoorten. Ze worden kogelspinnen genoemd, omdat hun lichaam een beetje lijkt op een ronde kogel. Kogelspinnen maken slordige webben met niet-kleverige draden. Die kun je vaak vinden op stenen muren van huizen maar ook op of in schuurtjes. De niet-kleverige draden hebben op het uiteinde lijmdruppeltjes voor het vangen van prooien. Bij deze familie hoort ook de zwarte weduwe, maar die komt in Nederland gelukkig niet voor.

Ligusterpijlstaart
Op de foto van Mr. T. zie op een autoband een prachtige vlinder zitten uit de familie van pijlstaarten. Het is de ligusterpijlstaart. De pijlstaartvlinders zijn nachtvlinders. Ook deze ligusterpijlstaart is in het donker actief. Van half mei tot zeker begin september kun je deze vlinders tegenkomen. Overdag rusten ze op allerlei oppervlakten: hekken, muren, maar vooral op stammen van bomen. In de nacht gaan ze met hun lange roltong op zoek naar bloemen van onder meer ligusters, seringen en sneeuwbessen.


Ooievaarstrek
Een wat oudere vraag: Luc Eriks is benieuwd waarom hij begin september ooievaars op diverse lichtmasten zag zitten en niet zag rondlopen in een weiland. Nou, ze doen dit allebei. Toevallig heeft Luc ze op een lichtmast gezien, maar ook in de weilanden verzamelen ooievaars zich om vervolgens gezamenlijk op te trekken naar het verre zuiden. Als ze op de weilanden rondlopen, zijn ze nog op zoek naar voedsel. Maar vanaf een hoger punt verzamelen zij zich dan om verder te trekken.  



Zwam met een vraagteken
Op de foto van Thera Willems zie ik vaag een witte zwam, maar helaas is de foto te ver weg gemaakt om er iets zinnigs van te zeggen. Ik heb er een echte paddenstoelenkenner bijgehaald, maar die durft er ook niet een naam op te plakken. Aan Thea de vraag of ze aan een foto van dichterbij kan komen. Dan kunnen we er misschien wel een antwoord op geven.

Klimop op boom
Op de foto van Adeline Besselink zie je een boom die volledig is omwikkeld door klimop oftewel een hedera. De vraag van de buuf is of de boom weer gewoon in bloei komt komende lente of dat de klimop de boom doodt? De boom komt gewoon in bloei, want klimop wurgt bomen niet en zuigt ze ook niet leeg. Het zijn geen wurgers zoals kamperfoelie. Ook dringen de wortels van de klimop niet in de boom. Veel last heeft de boom dus niet van de klimop. Maar als de klimop te zwaar wordt, kan het wel eens voor problemen zorgen. Daarnaast zorgt de klimop er voor dat er eerder bacteriën kunnen binnendringen doordat allerlei dieren nesten achter de klimop maken. Die kunnen de boom wel beschadigen.

Wisenten bij de Maashorst
Na vijf pogingen is het Herman Schellekens gelukt op 27 november een prachtige film te maken over de wisenten bij de Maashorst.


Meer natuur, minder angststoornissen
In een woonomgeving met natuurlijke elementen - groen of water - hebben bewoners minder vaak last van angststoornissen dan in een woonomgeving die weinig natuurlijke elementen bevat. Ook ervaren zij een betere algehele gezondheid. Dit blijkt uit onderzoek van Sjerp de Vries van Wageningen Environmental Research (Alterra) en met het Trimbos-instituut.

Otters geboren
De camera's bij de Nieuwkoopse Plassen hebben drie jonge otters vastgelegd, samen met hun moeder. Natuurmonumentenboswachter John is trots: “Dit is al de derde keer dat er jonge otters geboren zijn en nu maar liefst drie! Dit geeft echt aan dat de otters zich hier thuisvoelen.”


Natuurtip
Deze zondag wordt een 'zwarteschuurexcursie' georganiseerd met de fluisterboot, van twee uur 's middags tot halfvijf. De zwarte schuur is eind 1800 gebouwd en maakte deel uit van een boerencomplex op  akkerbouwpolder Lepelaar, gelegen op een eiland in de Brabantse Biesbosch. De schuur is geheel zwart geteerd, vandaar de naam. De schuur is in het verleden vooral gebruikt voor de opslag van landbouwmachines en landbouwproducten en het stallen van paarden en koeien.

print corrigeer
Publicatie: zondag 4 december 2016 - 08:19
Auteur: Peter de Bekker