Woon je in de buurt van Laarbeek? Dan liggen mogelijk je gegevens op straat

GEMERT - De gegevens van inwoners en bedrijven uit Gemert-Bakel en Laarbeek liggen mogelijk op straat. Dat melden de gemeenten maandag. Een laptop is afgelopen woensdag gestolen van een medewerker van een bedrijf dat voor gemeenten de onroerendezaakbelasting regelt. Meerdere gemeenten in Nederland zijn de dupe van de diefstal.

Op de gestolen laptop staan namen, adressen, geboortedata en burgerservicenummers. Het staat vast dat er geen financiƫle gegevens, telefoonnummers of bankgegevens op de laptop staan.

'Vervelende zaak'
Burgemeester Frank van der Meijden noemt het 'een erg vervelende zaak'. "Het is natuurlijk niet zeker of er met de gegevens fraude zal worden gepleegd, maar ik stel voorop dat we dit niet willen bagatelliseren." Hij adviseert burgers om de komende tijd de bankafschriften goed in de gaten te houden. "En wees ook alert als je vreemde facturen toegestuurd krijgt."

Op de website van de gemeente Laarbeek is een speciale vraag- en antwoordpagina gepubliceerd. "Daarnaast kunnen mensen die vragen hebben ons altijd bellen en mailen", aldus de burgemeester.

Onderzoek
Het is niet duidelijk of de gegevens ook echt openbaar zijn geweest, dat moet nog blijken uit onderzoek. De leverancier heeft aangifte gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens van een datalek. De gemeenten kregen woensdag al bericht over de gestolen laptop. De gemeente Laarbeek bekijkt of de leverancier aansprakelijk kan worden gesteld.

print corrigeer
Publicatie: maandag 5 december 2016 - 20:22
Auteur: Frances Vermeeren