Vanille telen op Madagaskar? Nee! Gewoon in het tropische Dinteloord

DINTELOORD - Echte vanillestokjes, ze zijn hartstikke duur in de supermarkt. Want vanille is schaars en kan alleen op Madagaskar geteeld worden. Maar dat moet binnenkort veranderen, want in Dinteloord zit een ondernemer die hard zijn best doet om ze daar gewoon in de kas te laten groeien.

Midden in de polder bij Dinteloord wordt er vanille geteeld. En dat is bijzonder want vanille groeit eigenlijk alleen op het tropische Madagaskar. Doordat het telen van vanille zo arbeidsintensief en zeldzaam is, is het ontzettend duur. Ongeveer vierhonderd euro per kilo.

Tomaten en komkommers
Hoewel de omstandigheden in Nederland lang niet zo gunstig zijn als op Madagaskar, lieten de telers en de Universiteit van Wageningen zich daar niet door tegenhouden. "Tomaten en komkommers verbouwen we al, maar dit is iets nieuws", zegt Filip van Noort van die universiteit. "Bovendien is het een uitdaging om iets te verbouwen wat niet veel mensen kunnen."Lucratieve business?
Het lijkt, gezien de prijs per kilo, een lucratieve business om zelf ook vanille te telen. Maar zo simpel ligt dat niet. "We hebben hoge kosten om het te produceren", vertelt Van Noort. Teler Joris Elstgeest: "Ik heb er nog niks aan verdiend en we zijn al jaren bezig. Maar het is wel heel erg leuk om te doen."

Eén bloem, één peul
Bovendien is het behoorlijk arbeidsintensief om vanille te verbouwen. "Een bloem is maar zes uur open en in die tijd moet hij bevrucht worden, anders groeit er geen peul. Dat bevruchten gaat met de hand en één bloem levert ook maar één peul op”, vertelt Elstgeest.

De peulen moeten straks topkwaliteit hebben. "Het verbouwen van de vanille is heel duur. De verkoopprijs is dus ook hoog. Voor een hoog bedrag met je ook topkwaliteit leveren. Het streven is om de beste van de wereld te zijn", zegt Elstgeest.

Experimenteren met een oven
Het duurt nog zeker drie jaar voordat de vanille uit de kas in Dinteloord op de markt komt. Er moet nog veel uitgevogeld worden. "Op Madagaskar laten ze de vanillepeulen negen maanden in de zon drogen, dat gaat hier niet lukken. We zijn dus aan het experimenteren met een oven waar we ze in kunnen laten drogen, maar dat moeten we allemaal nog verder uitwerken", legt Elstgeest uit.

print corrigeer
Publicatie: vrijdag 9 december 2016 - 18:37
Auteur: Birgit Verhoeven