Witte kerst? MeteoGroup waagt een gokje

WAGENINGEN - Krijgen we dit jaar eindelijk weer eens een witte kerst? Moniek Wulms van MeteoGroup laat zich verleiden tot een paar uitspraken.

We spreken van een witte kerst als er op beide kerstdagen een gesloten sneeuwdek ligt. Dat gebeurt eens in de 14 jaar. Statistisch gezien kunnen we het dus dit jaar wel vergeten, want in 2010 kregen we tijdens de kerstdagen in Brabant nog een flink sneeuwpak te verduren. Ook in 2009 lag er in Brabant sneeuw, maar daarvoor was het al weer veel langer geleden.

Als we een andere definitie hanteren, wordt de kans al een stuk groter. De kans dat minimaal één van de twee kerstdagen ergens in Nederland een beetje wit verloopt, is namelijk 25%, dus eens in de vier jaar.

De komende tijd lijkt er volgens Moniek Wulms nog geen sprake van serieuze kou. Ze spreekt over vrij normaal decemberweer met middagtemperaturen rond een graad of 6 en nachttemperaturen rond het vriespunt. De bovenlucht lijkt de kou vooralsnog niet echt op te zoeken, dus neerslag zal vooralsnog gewoon als regen vallen.

Maar dat kan natuurlijk nog veranderen. "Zodra we dichter bij de kerstdagen komen, houden we jullie op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen!", belooft ze namens MeteoGroup.

print corrigeer
Publicatie: zaterdag 10 december 2016 - 17:11
Auteur: Peer van den Heuvel