Ex-agent gaf gevoelige informatie door en moet maanden de gevangenis in, vindt het OM

EINDHOVEN - Het OM heeft donderdag bij de rechtbank gevangenisstraffen geëist tegen drie Eindhovenaren. Eén van de mannen, een 46-jarige politieagent, wordt verdacht van schenden van het ambtsgeheim. De andere mannen stonden terecht voor het uitlokken van schending van het ambtsgeheim.

De politieagent van de eenheid Oost-Brabant werd in juni ontslagen vanwege ernstig plichtsverzuim. Hij zocht informatie op in de politiesystemen en zou deze aan anderen hebben doorgegeven. Het OM eiste een gevangenisstraf van vijf maanden en zegt dat de voormalige politieagent zijn ambtsgeheim ernstig heeft geschonden.

Doorgeefluik
Vermoedelijk handelde de 46-jarige politieagent in opdracht van een 54-jarige Eindhovenaar. In zijn huis werden vertrouwelijke politiedocumenten gevonden. Hij stond terecht voor uitlokken van schending van het ambtsgeheim, wapenbezit en valsheid in geschrifte. De officier van justitie heeft negen maanden tegen de Eindhovenaar geëist.

Ook bij een 42-jarige man uit Eindhoven werden vertrouwelijke documenten gevonden. Volgens het OM heeft hij deze gekregen van de 46-jarige ex-politieagent. Ook hij werd vervolgd omdat hij werkzaam zou zijn als doorgeefluik. De Eindhovenaar hoorde twee maanden cel tegen zich eisen.

Verkoop van vuurwapens
Het onderzoek startte in 2004 nadat over de 54-jarige man een melding binnen kwam dat hij vuurwapens verkocht. Tijdens dit onderzoek ontdekte de politie dat hij beschikte over informatie uit politiesystemen. Na onderzoek werden de drie mannen in oktober 2015 aangehouden.

print corrigeer
Publicatie: donderdag 15 december 2016 - 17:15
Auteur: Mariëlle Wijffelaars