'Bikkelharde karaktermoord', advocaat politiemol wil minister en oud-korpschef als getuige

DEN BOSCH - Het Openbaar Ministerie heeft de beschuldigingen tegen 'politiemol' Mark M., een handlanger en drie klanten uitgebreid. Officier van justitie Willem Bos oordeelt dat M. en zijn handlanger deelnamen aan een criminele organisatie en heeft dit aan de verwijten toegevoegd. Dit maakte hij maandagochtend bekend tijdens een regiezitting in het justitiepaleis in Den Bosch. M. wordt bovendien verdacht van computervredebreuk.

M., die lange tijd bij de recherche in Son werkte, zou vanaf 2011 jarenlang enorme hoeveelheden vertrouwelijke informatie uit het politiesysteem hebben verkocht aan criminelen. Hij zou 28.000 keer onbevoegd hebben gezocht naar gevoelige informatie en duizenden vertrouwelijke documenten hebben gekopieerd.

De vijf verdachten hebben volgens de aanklager ingenieus geprobeerd om lopende strafonderzoeken te frustreren.


'Niet elke klik een zoekopdracht'
De advocaat van M. Jan-Hein Kuijpers geeft toe dat zijn cliƫnt er in het politiesysteem op los heeft geklikt, maar benadrukt dat niet elke klik een zoekopdracht is.

Volgens hem is het nog maar de vraag of de informatie uit het politiesysteem is doorverkocht. Kuijpers spreekt van een 'bikkelharde karaktermoord' op M.

Rotste appel sinds tijden
De advocaat wil dat minister Ard van der Steur en oud-korpschef Gerard Bouman worden opgeroepen in deze zaak. Zij zouden uitleg moeten geven over uitspraken zij deden over M., die volgens Kuijpers hebben bijgedragen aan de karaktermoord.

Politiebaas Bouman noemde M. in het openbaar 'de rotste appel sinds tijden' binnen de politie. Volgens Kuijpers zei Van der Steur dat M. 'de zwaarste straf verdient'.

De officier van justitie vindt het niet nodig en niet relevant om Van der Steur en Bouman als getuige op te roepen.

In juni ontslagen
M. werkte van 2009 tot zijn arrestatie in oktober 2015 bij de politie. Hij werd begin juni formeel ontslagen. Dit kon niet eerder, omdat eerst de resultaten van het strafrechtelijk onderzoek moesten worden afgewacht.

Tientallen ordners en honderden pagina's
"Het einddossier is nog niet compleet, maar bestaat nu al uit tientallen ordners en honderden pagina's", laat verslaggever Imke van de Laar weten.

De rechtbank gaat dinsdag verder met de zaak. De onderzoekswensen die maandag tijdens de zitting zijn aangedragen, worden bekeken.

print corrigeer
Publicatie: maandag 19 december 2016 - 09:29
Auteur: Peter de Bekker