Onderzoek naar gewelddadige dood Mien Graveland vergt ruim 2,5 jaar speurwerk [TIJDLIJN]

HELMOND - Mien Graveland uit Helmond werd het slachtoffer van een laffe gruweldaad in augustus 2014. Het onderzoek naar de gewelddadige overval die haar het leven kostte, duurde ruim 2,5 jaar. Vijf verdachten moeten zich voor de rechtbank verantwoorden.

Tussen het moment van de dood van de Helmondse en de bekentenissen van twee verdachten gebeurde er veel. Er werden verdachten opgepakt die later allemaal moesten worden vrijgelaten omdat er onvoldoende bewijs was. Maar uiteindelijk slaagde de politie er in de zaak rond te krijgen. Wat gebeurde er tussen die dramatische dag en de bekentenis?

Vrijdag 29 augustus 2014 - Brute overval

De 86-jarige Mien Graveland wordt op klaarlichte dag overvallen door twee mannen die net doen of ze voor een energiebedrijf werken. De vrouw wordt mishandeld en vastgebonden aan een tafel in haar huis aan de Bestevaer in Helmond. Een familielid vindt haar. Ze overlijdt later die dag in het ziekenhuis.
 
Zaterdag 30 augustus 2014 -  Buurtbewoners aangeslagen
De recherche onderzoekt het huis van de vrouw die inmiddels een naam heeft: Mien Graveland. De buurt is geschokt. Buurtbewoners vertellen dat ze aangeslagen zijn over de dood van de vrouw. "Mien, wat hebben ze je aangedaan? Je was zo'n lieve, aardige vrouw", schrijft iemand op een briefje dat bij het huis ligt. Getuigen vertellen dan dat ze twee mannen bij het huis hebben gezien in kleding van een energiebedrijf. Dat bedrijf reageert ook al geschokt omdat hun naam is misbruikt.


Maandag 1 september 2014 - De eerste tips
TV-programma's Bureau Brabant en Opsporing Verzocht besteden direct aandacht aan de zaak. Er worden signalementen verspreid en er wordt meer informatie gegeven over de kleding. Twee dagen laten zijn er enkele tips binnen gekomen. Die leiden niet naar daders.

Vrijdag 30 januari 2015 - Beloning
Er wordt 12.500 euro uitgeloofd voor de gouden tip die de politie wel op het spoor van de daders kan zetten. Er komen 17 tips binnen maar die ene doorslaggevende tip zit er niet bij.
LEES OOK - 12.500 euro voor tip in fatale overval Mien Graveland

Vrijdag 28 augustus 2015 - Twijfel

Het is een jaar na de dood van Mien Graveland. Het onderzoek heeft nog geen spoor van de daders opgeleverd. Bij de buurt slaat de twijfel toe. In de oude buurt van Mien knaagt het dat er nog steeds geen daders gevonden zijn. Ook wordt er openlijk getwijfeld over het motief van de dader. "Was het wel een overval?", vraagt een bewoonster in de straat zich af. "Er wordt ook gezegd dat het mogelijk iemand uit haar omgeving was die haar zo heeft toegetakeld. Haar dochter had haar namelijk op het hart gedrukt om niet open te doen voor vreemden." Ook een tweede tv-uitzending van het programma Bureau Brabant blijft zonder resultaat.
 
Dinsdag 12 januari 2016 - Opluchting, de eerste verdachte
Opluchting bij de politie en bij de buurt. Er wordt een 28-jarige man uit Helmond aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van Mien Graveland.
 
Dinsdag 19 januari 2016 - Meer goed nieuws
Nog meer goed nieuws: er wordt een tweede verdachte opgepakt. Het is een man van 25 uit Helmond.
 
Zaterdag 19 maart 2016 - Tegenslag
Tegenslag voor justitie en politie. De 25-jarige verdachte moet worden vrijgelaten. Te weinig bewijs. Hij blijft wel verdacht. Vijf dagen later heet het OM nog meer slecht nieuws. Ook de 28-jarige verdachte man mag naar huis. Ook hij blijft verdacht. De familie van Mien Graveland is de wanhoop nabij: zoon Garbrecht had het al langer aan zien komen: "Maar pijn doet het zeker. Hoe langer dit alles duurt, hoe kleiner de kans dat deze zaak ooit wordt opgelost", vertelt hij. De gedachte dat de daders achterde dodelijke en geruchtmakende overval hun straf ontlopen, kan er bij Garbrecht niet in. "Dat weiger ik gewoon te geloven. Ik hoop en ik verwacht dat het recht ooit zal zegevieren", toont de zoon zich strijdbaar.
 
LEES OOK - Dochters gedode Mien Graveland (86) uit Helmond: 'Nog gezegd: doe voor niemand de deur open'
 
Maandag 18 april 2016 - Derde verdachte
De familie kan weer even opgelucht ademhalen. De politie arresteert een derde verdachte. De opluchting is van korte duur. Op woensdag 1 juni wordt ook hij vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs.
 
LEES OOK - Zoon gedode Mien Graveland (86) bedroefd om vrijlating verdachten: ‘We kunnen het geen plek geven'
 
Donderdag 29 september 2016 - Belangrijke doorbraak
Het OM meldt een "belangrijke doorbraak" in de zaak Mien Graveland. Er wordt een 24-jarige man uit Schiedam opgepakt. Het blijkt raak. Hij bekent. Het onderzoek naar zijn handlangers gaat door. De familie is opgelucht. Twee jaar na de dodelijke overval op de 86-jarige vrouw heeft het OM eindelijk een belangrijke doorbraak in het onderzoek geboekt. "We hopen dat ze nu allemaal hun verdiende loon krijgen", zegt een dochter van Mien tegen Omroep Brabant.

Woensdag 21 december 2016 - Nog een arrestatie
Er wordt een 31-jarige man uit Nuenen gearresteerd omdat de politie denkt dat hij ook iets te maken heeft met de dood van Mien Graveland.
 
Woensdag 4 januari 2017 - Net sluit zich
Het net sluit zich. In Eindhoven wordt nog een man uit Nuenen opgepakt op verdenking van medeplichtigheid. Hij is 30 jaar oud.
 
Donderdag 5 januari 2017 - Zaak lijkt opgelost
Het ANP meldt op basis van een betrouwbare bron dat twee verdachten hebben bekend. Na 2,5 jaar lijkt de zaak definitief opgelost.
 
LEES OOK - Twee mannen bekennen fatale overval op weduwe Mien Graveland (86)

Half januari 2017 – Twee Helmonders aangehouden
Half januari worden er weer twee mannen aangehouden. Ze komen allebei uit Helmond.  Omdat ze beweren dat ze door de hoofdverdachte worden bedreigd worden er maatregelen genomen om te voorkomen dat ze elkaar treffen.

Zaterdag 25 september 2017-  Bankje ter nagedachtenis aan Mien Graveland
Voor het huis waar Mien Graveland om het leven kwam wordt een mozaïekbankje geplaatst en officieel in gebruik genomen. Het is een eerbetoon aan het slachtoffer. Het bankje is bedoeld voor mensen uit de buurt om elkaar daar te ontmoeten.

print corrigeer
Publicatie: donderdag 5 januari 2017 - 16:22
Auteur: Jan de Vries