Sauzen van restafval

EINDHOVEN - Vaak weet je niet wat je wil koken en je hebt ook geen zin om de deur uit te gaan voor boodschappen. Maar als je dan goed kijkt naar wat je normaal weg zou gooien, sta je versteld van wat er allemaal nog te gebruiken is. Vandaag maken we dus sauzen van restaval.

Soms kan het zijn dat je een stukje kip of vis in de vriezer hebt liggen maar niet weet wat je erbij moet serveren. Kesseler: "Zo'n wit sausje of eigenlijk meer zo'n wit papje is dan allemaal leuk en aardig maar er is zoveel meer mogelijk". Maak deze sauzen en serveer ze tenslotte bij elkaar met een lekker stukje vlees of vis.

Rode kool saus
Dit heb je nodig voor een lekker sausje van rode kool


- 3 sjalotjes, gesnipperd
- 1 appel, Granny Smith
-  1 eetlepel specerijenmix (gelijke delen gemalen koriander, steranijs en kruidnagel)
- 300 gram roomboter
- 2 eetl. rietsuiker
- 4 eetl. aceto balsamico
- 800 gram rode kool, gekookt
- 3  blaadjes verse laurier
- 200 cl kippenfond
- 25 cl Kriek


Zo maak je het:


Fruit de gesnipperde sjalot samen met de appel in 100 gram roomboter en karamelliseer dit met de rietsuiker en de specerijenmix.
Voeg de aceto balsamico toe en laat reduceren tot een siroop.
Voeg rode kool , beetje kippenfond en laurierblad toe en laat dit rustig inkoken.


Verwijder het laurierblad en pureer de saus met een staafmixer.
Zet de pan terug op een laag vuurtje en giet er de kriek bij. Laat dit vervolgens even sudderen.
Wrijf het mengsel vervolgens  door een zeer fijne zeef en breng op smaak met peper en zout.


Voeg de overige 200 gram roomboter in klontjes door de saus. Hiermee maak je het wat dikker.


Aardappelsaus
Dit heb je nodig voor deze saus.


- vocht van je gekookte aardappelen
- maïzena
- beetje melk
- 1 gekookte aardappel


En zo maak je de saus:


Kook je kruimige aardappelen af en bewaar het vocht. Neem het vocht van je gekookte aardappelen en giet er wat melk bij. Vervoglens bind je de saus af met maïzena. Je kunt er ook een gare aardappel door mixen.


Voeg zout, peper en een beetje nootmuskaat naar smaak toe. Vrijs de saus door een zeef en meng er wat crème fraiche doorheen.
Wrijf hem door een zeef. Er kan wat crème fraiche door of room. Je kunt er vervolgens nog wat spekjes of dun gesneden sla doorheen mengen.


Wortelsaus
Dit heb je nodig voor de wortelsaus .


- 1 witte ui
- 400 gram wortel
- 20 gr  boter
- 1 th lepel griesmeel
- Potje Groenten bouillon ( of een blokje )
- zeezout
- peper uit de molen


Fruit de groente in de boter en strooi de griestmeel erover. Giet dan de groentenbouillon erbij en breng alles voorzichtig aan de kook. Laat de saus 10 minuutjes zachtjes koken. Zet de staafmixer in het mengsel en pureer alles. Breng hem op smaak met peper en saus. Je kunt er eventueel nog een lepel crème fraiche door roeren.







print corrigeer
Publicatie: vrijdag 20 januari 2017 - 11:04
Auteur: Daisy Schalkens