Geen excuses en geen schadevergoeding van staat voor Q-koortspatiënten

DEN HAAG - Q-koortspatiënten krijgen geen schadevergoeding van de Nederlandse staat. De rechtbank in Den Haag oordeelde woensdagmorgen dat de staat niet verantwoordelijk is voor de uitbraak van Q-koorts. Zo'n driehonderd Q-koortspatiënten eisten een schadevergoeding van de overheid.

De uitbraak van de ziekte begon in 2007 in Herpen. Het is nog altijd de grootste Q-koortsuitbraak ter wereld. Ruim 4200 mensen werden ziek en er vielen zeker 74 doden.

Geen schadevergoeding
De patiënten houden de staat verantwoordelijk voor de uitbraak. Zo zou de staat foutieve informatie verspreid hebben en de uitbraak lange tijd ontkend hebben.

Daar was volgens de rechtbank geen sprake van. "Informatie over de Q-koorts was openbaar. Er was bekend waar de ziekte heerste en waar veel mensen ziek waren. Ook voor omwonenden."

ZIE OOK: Waarom worden Q-koortspatiënten niet gecompenseerd en boeren wel?

De uitspraak liep enige vertraging op vanwege een lange rij wachtenden bij de beveiliging. Veel patiënten waren bij de uitspraak aanwezig. Luc Rohof, een van de advocaten van de Q-koortspatiënten, overweegt om in hoger beroep te gaan. ""We gaan eerst het zeventig pagina's tellende vonnis bestuderen", aldus Rohof.

Boeren wel gecompenseerd
De overheid compenseerde de boeren wel en betaalde ook het ruimen van de geiten. Kosten: 55 miljoen euro.

De uitspraak in de zaak zou eigenlijk op 14 december vorig jaar zijn. Dat werd toen uitgesteld. Waarom is onduidelijk.

print corrigeer
Publicatie: woensdag 25 januari 2017 - 06:00
Auteur: Ferenc Triki | Bart Elzendoorn