Stuifmail zondag 5 februari: boompieper, sperwer, pimpelmees en wandeling op de Oude Buisse Heide

EINDHOVEN - Boswachter Frans Kapteijns vertelt wekelijks op de radio wat er op het moment in de natuur te beleven valt. Luisteraars kunnen vragen stellen via stuifmail@omroepbrabant.nl. Vandaag besteedt Frans onder meer aandacht aan de boompieper, sperwer, pimpelmees en wandeling op de Oude Buisse Heide.

Boompieper
Op de foto is in de top van de boom een mooie boompieper te zien. Boompieper zijn slanke zangvogels, die een beetje op een ringmus lijken. Beide vogels worden dan ook beide ongeveer vijftien centimeter groot. De borst is enigszins geelachtig te noemen, maar met donkere streepjes. Waarschijnlijk is het een mannetje op de foto. Die gaan namelijk vaak vanaf de top van de boom hun karakteristieke zangvlucht uitvoeren. Vanuit de top van de boom vliegt de boompieper eerst omhoog om vervolgens als een parachute of een badmintonshuttle met stijve vleugels en hangende poten weer in een boom te landen. Als je dat eenmaal gezien hebt vergeet je dat nooit meer.

Nestholte muis
Op de foto zie je nestgaten, maar die zijn niet van een ijsvogel of van een oeverzwaluw. IJsvogels maken de nestholtes vaak in beekbeddingen of in ieder geval heel dicht bij een beek of rivier. Oeverzwaluwen maken wel nesten maar die doen dat verwijderd van beken of rivieren. Ook hebben die nesten aan de onderzijde een soort inkeping, waar de vogels op landen. Waarschijnlijk zijn het nestholtes zijn van muizen, maar ook een winterkoning maakt weleens gebruik van zo’n nest.


Holte in boom  
Adeline Besselink maakte een foto van een holte onderin de stam van een boom. Er zijn ook duidelijke loop- en graafsporen te zien. De Buuf dacht vanwege de grootte aan een konijn, maar zag geen keutels. Volgens mij is het zeker geen konijn, maar een schuil- of slaapplek van een egel. Vaak zie je egelnesten gewoon op de grond, maar tegen de winter willen ze graag een veilig dak boven hun hoofd hebben en kruipen dan graag in zo’n holte. In de winter ligt er dan ook nog veel bladmateriaal omdat het lekker warm is.

Jonge sperwer
Dick van de Braak fotografeerde een roofvogel. Hij dacht zelf aan een slechtvalk, want die wonen in de buurt van zijn woning. Toch denk ik dat het geen slechtvalk is maar een jonge sperwer. Deze vogel heeft mogelijk een conflict met de slechtvalken. Het diertje is helaas overleden, heeft Dick in een bericht nog laten weten.

Een mooi verhaal over een pimpelmees   pimpelmees
Frans van Hoof uit Breda stuurde ons het volgende bericht: Tijdens de nationale tuinvogeltelling zitten enkele vriendinnen in Breda naar de achtertuin te kijken. Opeens vliegt er een pimpelmees tegen het raam en valt op de grond. Ze lopen naar buiten en besluiten even af te wachten om de dierenambulance te bellen omdat het vogeltje misschien op eigen kracht weg kan. Op het moment dat ze opnieuw naar het roerloze vogeltje willen gaan kijken, vliegt er een andere pimpelmees naar het bewusteloze vogeltje, legt het op de rug en begint in zijn halsje te pikken. Een keer of tien, daarna trekt hij het beestje aan zijn vleugel een meter of drie verder en begint weer te pikken op de borst. En vervolgens herhaalt dit tafereel zich nog een keer: een paar meter slepen en weer pikken. En tot verbazing van de drie vriendinnen schudt het gewonde vogeltje na een minuut of vijf zijn verenpak en vliegen ze met zijn tweetjes weg…Reanimatie bij vogeltjes dus…


Wandeling op de Oude Buisse Heide (Film ingezonden door degeleschrijver)

Natuurwandeling op de Oude Buisse Heide. De Oude Buisse heide is een natuurgebied bij Achtmaal, en heeft zijn eer te danken aan het centrum van het landgoed.Mezen krijgen een tik bij Nationale Tuinvogeltelling 2017
Dat de huismus de meest getelde vogel werd van de 14e Nationale Tuinvogeltelling was geen verrassing. Wel de duidelijke dip van de mezen. Werden er vorig jaar nog gemiddeld 3,4 koolmezen per tuin geteld, dit jaar is dat gezakt naar 2,8. Op landelijk niveau betekent dat duizenden mezen minder. Een comeback was er ook. De spreeuw kwam weer de top tien binnen. De Top 3 van de Nationale Tuinvogeltelling bleef dit jaar ongewijzigd. Op 1 de huismus (158.358 exemplaren), op 2 de koolmees (97.141) en op 3 de merel (95.494). (Bron: Vogelbescherming Nederland 31-JAN-2017)


Meer details en cijfers? Alle resultaten van de Nationale Tuinvogeltelling zijn terug te vinden op vogeltelling.nl Het is mogelijk om te zoeken op postcode zodat je kunt zien wat er in de tuinen van je eigen wijk aan vogels is gezien. Het hele jaar vogels en andere dieren in je tuin tellen en doorgeven? Graag!


Even ruiken aan de voorlente
De hoge temperaturen van de afgelopen dagen geven het gevoel dat de voorlente begint. Sneeuwklokjes schieten uit de grond en de knoppen van de gele kornoelje zwellen op. Er zit echter vorst in de verwachting waardoor de voorlente weer in de ijskast komt te staan.
Meldt u ook uw eerste bloeiende sneeuwklokjes of de eerste zang van de zanglijster en de vinkenslag. (Bron: De Natuurkalender, Wageningen University 4-FEB-2017)Natuurtip
Winterwandeling op de heide van Kampina
Zaterdag 11 feb 2017 - 10:00 uur tot 12:00 uur

Vertrekpunt:  Kampina, parkeerplaats Huisvennen – Roond De Huisvennen Boxtel

Tip:
- Trek stevige wandelschoenen aan
- Draag kleding die passen bij het weer
- Neem je verrekijker mee
- Aanmelden kan via de website

print corrigeer
Publicatie: zondag 5 februari 2017 - 09:13
Auteur: Frans Kapteijns