Brabantse pasta met spruitjes en gehaktballetjes

EINDHOVEN - Culinair entertainer Peter Kesseler uit Roosendaal geeft je iedere vrijdag culinaire inspiratie. Vorige week gaf hij bijvoorbeeld het recept voor een heerlijke kaassoep. Dit keer is het een hoofdgerecht met pasta, spruiten en gehaktballetjes.

Toen ik vrijdagmorgen buiten kwam dacht ik 'heerlijk spruitjesweer!' Spruitjes worden tegenwoordig wel anders gekweekt, de spruitjeslucht van weleer is daardoor een beetje aan het verdwijnen. Ik vind spruitjes heerlijk en Italiaans eten ook, dus waarom zouden we dat niet combineren.

Benodigdheden
- 200 gram spruitjes
- 150 gram penne
- rundergehakt (250 gram)
- bakje champignons (250 gram)
- 1 rode ui
- 1 teentjes knoflook
- 3 vleestomaten
- peper, zout, olijfolie

De spruitjes snij je doormidden en die kook je daarna af in een ruime pan met wat zout. Kook de spruiten tot ze beetgaar zijn. In het water waarin je de spruitjes hebt gekook kun je de penne ook koken. Die moeten goed gaar zijn, dus kook ze 9 tot 10 minuten en proef gewoon of ze goed zijn. De pasta spoel je koud en die zet je even opzij. Wat peper en zout erop en besprenkelen met olijfolie.

Maak de tomatensaus
Het rundergehakt breng je op smaak en daarna maak je er balletjes van. Bak de gehaktballetjes in een koekenpan. Als ze klaar zijn leg je ze even opzij en dan bak je in dezelfde pan de champignons met de rode ui en knoflook. Doe daar in stukken gesneden vleestomaten bij. Zo krijg je à la minute een tomatensausje.

Als de saus klaar is doe je de balletjes er weer bij en de penne. Schep het vervolgens in een diep bord. Je kunt er wat geraspte kaas overheen doen, maar gehakte walnoten zijn ook lekker. Het klinkt misschien ingewikkeld, maar dat is het niet. Italianen houden namelijk van simpel eten, maar wel van lekker eten en dat is dit! Het heeft veel smaak, heerlijk!

print corrigeer
Publicatie: vrijdag 10 februari 2017 - 12:40
Auteur: Niek de Vries