Klaas Otto opnieuw achter de tralies na overtreden afspraken rondom voorlopige vrijlating

BERGEN OP ZOOM - De voormalig leider van motorclub No Surrender, Klaas Otto uit Bergen op Zoom gaat opnieuw achter de tralies. Dat heeft de raadkamer van de rechtbank in Breda vrijdag beslist. Otto heeft volgens de raadkamer de schorsingsvoorwaarden voor zijn vervroegde vrijlating overtreden.

De oprichter van de motorclub heeft een verboden ontmoeting gehad met Janus de V, die als de rechterhand van Otto wordt gezien. Zijn advocaat Louis de Leon heeft dit vrijdagmiddag verteld nadat de rechtbank in Breda had geoordeeld dat Otto terecht was opgepakt. Ook de 46-jarige De V. is opgepakt en moet terug de gevangenis in.

Arrestatieteam
Otto en de V. werden vrijdagmorgen rond kwart over zes door een arrestatieteam van hun bed gelicht. Omdat het huis zo zwaar was beveiligd, maakte de politie bij het binnengaan van het huis gebruik van een gepantserde wagen. Een hoek van het huis liep daarbij zware schade op.

"Het arrestatieteam zag geen andere mogelijkheden om veilig binnen te komen", aldus een politiewoordvoerder. "Arrestatieteams maken vaker gebruik van een gepantserde wagen. Die bellen niet aan, maar komen binnen zonder kloppen."
Vrij
Klaas Otto was sinds afgelopen maandag vrij. De rechter in Breda schorste zijn voorlopige hechtenis. Otto mocht met een enkelband naar huis.

De politie liet al weten dat Otto is opgepakt omdat hij zich niet aan de strenge eisen van justitie hield. Die eisen hielden onder meer in dat hij geen contact mocht opnemen met medeverdachten of getuigen in zijn zaak. Otto wordt verdacht van bedreiging, afpersing, brandstichting en mishandeling.


Ontmoeting op beeld
De ontmoeting tussen hem en De V is vastgelegd op beeld. "Strikt genomen zijn de voorwaarden overtreden", zegt advocaat De Leon. Hij heeft wel twijfels over de manier waarop de arrestatie vrijdagochtend plaatsvond. "Ze hadden ook gewoon aan kunnen bellen", zegt hij.

Het OM wil niet bevestigen dat het contact tussen beide verdachten de reden is geweest voor hun aanhouding.

'We hoorden een immens kabaal'
De vriendin van Klaas Otto zei tegen Omroep Brabant dat ze vrijdagochtend een immens kabaal heeft gehoord. “Het leek wel of er een aardbeving was. De auto reed meerdere keren naar voren en naar achteren. Er vielen ongeveer tien agenten binnen.”

Zelf vertelde ze dat ze geen idee heeft waarom Otto is meegenomen. “Klaas heeft volledig meegewerkt. De politie had best aan kunnen bellen. Zo halen ze zelfs een terrorist niet naar buiten.”

'Geen woorden voor'
Ook de schoonzoon van Otto is verbaasd over de manier van handelen. "Ik heb er geen woorden voor. Ze zeiden niet eens dat ze van de politie waren. Het hadden net zo goed inbrekers kunnen zijn die met getrokken pistolen binnenstormden."

De zoon en schoonzoon van de voormalig leider van No Surrender zijn later op de dag ook aangehouden. De politie zegt dat zij in een andere zaak worden verdacht van afpersing en dat er geen verband is. De advocaat van Klaas Otto weigert dat te geloven.

ZIE OOK: Ook zoon en schoonzoon Klaas Otto gearresteerd, verdacht van afpersing in andere zaak

print corrigeer
Publicatie: vrijdag 17 februari 2017 - 08:30
Auteur: Marrie Meeuwsen