Tien meeuwen doodgeschoten in dierenpark Volkel: ‘Dit is totale waanzin’

VOLKEL - Nog altijd kan Eeg Manders het niet geloven. Zondagmorgen werden tien dode meeuwen gevonden in de volière van dierenpark Zie-ZOO. Alles wijst erop dat de vogels zijn doodgeschoten met een luchtgeweer.

"De meeuwen zijn met uiterste precisie door hun kop geschoten. Ze hadden allemaal een klein gaatje in de zijkant van hun kop en een groter gat aan het andere uiteinde. Dit is totale waanzin. Ik kan het nog altijd niet geloven", vertelt Manders aan Omroep Brabant. "Wie denkt nou: ik ga vandaag lekker meeuwen schieten bij Zie-ZOO? Ik snap het echt niet, ik heb met niemand ruzie. Ik ben verbijsterd."

De vogels zijn tussen zaterdagmiddag zes uur en zondagmorgen negen uur om het leven gebracht. Vermoedelijk heeft iemand vanuit een auto de dieren onder vuur genomen. "We hebben bandensporen gevonden."

Hondsbrutaal
Na de lugubere vondst is meteen de politie ingeschakeld. "Zij neemt de zaak hoog op. Naast het feit dat onze vogels zijn doodgeschoten, heeft iemand dus ook in de buurt van Vliegbasis Volkel met een geweer rondgelopen. Dat is toch hondsbrutaal?"Manders heeft goede hoop dat de laffe daad door camerabeelden van de vliegbasis is vastgelegd. De beelden moeten nog worden vrijgegeven door Defensie. Het dierenpark heeft aangifte gedaan bij de politie.

Van streek
Elf andere meeuwen in de volière raakten niet gewond. "Maar die zijn wel heel erg van streek nu. Normaal vliegen ze vrolijk rond, maar nu zitten ze stil."

Meeuwen in dierentuinen zijn vrij zeldzaam. "Een dierentuin mag alleen meeuwen houden die in gevangenschap zijn geboren. Door de dood van deze meeuwen wordt dat een stuk moeilijker."

print corrigeer
Publicatie: zondag 19 februari 2017 - 21:30
Auteur: Bart Elzendoorn | Peter de Bekker