Hoe leid je 20.000 kroegtijgers in goede banen? Met een crowd control center

CUIJK - In Cuijk draait alles om de laatste dag van carnaval. Want dinsdag is de Kuukse Elfkroegetocht. Net als de Elfstedentocht, maar dan met kroegen, inclusief stempelkaart. Het is razend populair. Er komen ieder jaar zo'n 20.000 carnavalsvierders op af.

Om ervoor te zorgen dat al die carnavalsvierders veilig door de nauwe straten van Cuijk gaan, hebben ze in het gemeentehuis een 'crowd control center' ingericht. Daar werken politie, hulpverleners, gemeente en organsatie van de Kuukse Elfkroegetocht samen.

Vanaf de vierde verdieping heeft iedereen een mooi uitzicht op het plein waar de deelnemers aan de kroegentocht zich verzamelen. Op allerlei plekken in het dorp hangen camera's zodat ook daar overzicht op is.

Stoplicht
"Nauwe straatjes, inderdaad", zegt Leon Littel van de Kuukse Kroegetocht. "Dus we moesten goed nadenken: hoe verdelen we die mensen? Dat doen we met muziek. Als het ergens heel druk is, gaat de muziek wat zachter. En we hebben een stoplichtsysteem. Voor de kroeg hangt een stoplicht. Als het rood is, mag er niemand naar binnen. Oranje: één erin, één eruit. En groen betekent dat je welkom bent om lekker te feesten."

Net als bij de echte Elfstedentocht, heeft de Elfkroegentocht amateurs en wedstrijdrijders. Die laatste groep herken je aan de schelle fluittoon. Een lid van de organisatie komt fluitend aangehold, richting bar. Op rolschaatsen volgen de deelnemers. Die drinken in razend tempo een drankje, krijgen een stempel en racen door naar de volgende kroeg. Wat is daar nou leuk aan?

"De eer", zegt een vrouwelijke deelnemer in berenpak. "Je komt toch uit Cuijk, dan moet je een keer hebben meegedaan. En gelukkig voelen we ons nog steeds goed. Er zijn al mensen beroerder aan toe."

print corrigeer
Publicatie: dinsdag 28 februari 2017 - 18:45
Auteur: Tom van den Oetelaar