40 mensen op eerste hulp Jeroen Bosch Ziekenhuis na alcoholmisbruik met carnaval

EINDHOVEN - Het aantal mensen dat tijdens carnaval in Den Bosch in het ziekenhuis belandde door overmatig drankgebruik is verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. Veertig mensen kwamen op de eerste hulp terecht omdat ze te veel alcohol hadden gedronken. Twee van hen waren jonger dan 18 jaar. Vorig jaar lag dat aantal op twintig, meldt het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Van alcoholvergiftiging, waarbij men vaak het bewustzijn verliest, was geen sprake.

Omroep Brabant maakte een inventarisatie onder de grote ziekenhuizen in Brabant als het gaat om opnames door overmatig alcoholgebruik en alcoholvergiftiging tijdens carnaval. Vorig jaar werden in de carnavalsperiode zeker 169 mensen met een alcoholvergiftiging opgenomen in de Brabantse ziekenhuizen. Van hen waren er 24 minderjarig.

LEES OOK: Bijna 170 carnavalsvierders met alcoholvergiftiging opgenomen in ziekenhuis

Het Amphia Ziekenhuis zag de eerste dagen van carnaval 12 minderjarigen op de Spoed Eisende Hulp met alcoholvergiftiging. "Dat is een afname. Vorig jaar waren het er nog zestien", laat het ziekenhuis weten. Bij de volwassen waren geen opmerkelijkheden: alleen wat verwonding door valpartijen of snijwonden na te veel alcohol.

Het was rustig in Eindhoven
In het Catharinaziekenhuis in Eindhoven waren dit jaar negen gevallen van alcoholvergiftiging. Deze comazuipers waren allemaal volwassenen. Volgens een woordvoerder was het op zaterdag en zondag rustiger dan anders.

Het Màxima Medisch Centrum, locatie Veldhoven, spreekt eveneens van een 'rustig weekend'. Bij de eerste hulp werden tijdens carnaval zeven mensen met alcoholvergiftiging binnengebracht. Drie van deze carnavalsvierders waren onder de 18 jaar.

Alcoholvergiftigingen in Helmond
Het aantal mensen dat door overmatig drankgebruik in het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond terechtkwam, viel mee. Volgens het ziekenhuis gaat om twee gevallen van alcoholvergiftiging, en vijf gevallen van 'licht trauma'.

Bij het Bravis ziekenhuis in Bergen op Zoom waren zestien gevallen van overmatig alcoholgebruik. Vier van hen waren jonger dan 18 jaar. Bij de locatie in Roosendaal ging het om elf mensen ouder dan 18 die te diep in het glaasje hadden gekeken.

Veel rustiger in Tilburg
In het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg is de carnaval heel rustig verlopen. Volgens een woordvoerder was het veel rustiger dan vorig jaar en waren er geen incidenten of bijzonderheden. De bezetting was aangepast op de verwachte drukte, maar dat bleek onnodig.

print corrigeer
Publicatie: woensdag 1 maart 2017 - 17:00
Auteur: Karin Kamp