Bier in je saxofoon: instrumentendokter razenddruk met reparaties na carnaval

VELDHOVEN - Bier in je instrument of een verloren onderdeel van een saxofoon. Het zijn ongelukken die vooral tijdens carnaval gebeuren. Als de kater eenmaal is ingedaald, beseft menig muzikant dat het tijd is voor reparatie. Reparateurs varen wel bij die carnavalsongelukken.

In zijn winkel in Veldhoven laat reparateur Johan van Geffen de kapotte instrumenten zien. Hij haalt een dwarsfluit tevoorschijn die de grond van dichtbij heeft gezien. "Gevallen. En het onderste stuk is losgeraakt, dus die moeten we aan elkaar maken."

Alleen hoge noten
Met name bier en instrumenten blijken een lastige combinatie, legt Van Geffen uit terwijl hij de getroffen saxofoon probeert te bespelen. "Je merkt dat de toetsen plakken en hoort dat de kleppen iets in vertraging terugkomen. Bij een ander komen er alleen maar hoge noten uit. Die kan een half carnavalsnummer spelen."
Een klein mankement kan al voor een paar tientjes verholpen zijn, maar wie het afgelopen carnaval echt bont heeft gemaakt moet rekenen op een hoge rekening. Een nota van 600 euro is geen uitzondering. "Dan wordt het een dure carnaval ja. Als bij deze sousafoon waar de steuntjes van zijn afgebroken. Dat moet allemaal weer gesoldeerd worden."

print corrigeer
Publicatie: woensdag 1 maart 2017 - 21:21
Auteur: Yoeri Vugts