PVV'er Joyce Kardol: 'Nederland moet weer baas worden in eigen land'

EINDHOVEN - "De sleutel van je eigen voordeur wil je zelf beheren en je wilt zelf kunnen bepalen wie je in je huis toelaat", Joyce Kardol uit Helmond wil dat mensen zich veilig voelen in Nederland. Omroep Brabant sprak de Helmondse die kandidaat-Kamerlid is voor de PVV bij de komende verkiezingen.

Wie op een Brabander wil stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart heeft heel veel keus. Onze provincie is flink vertegenwoordigd op de lijsten van veel politieke partijen. Om door de bomen het bos nog te zien, stellen wij graag een aantal van die kandidaat-Kamerleden die op een verkiesbare plek staan aan je voor in de rubriek Brabantse Stemmen. Vandaag: Joyce Kardol van de PVV. Plek op de kieslijst: 29.

1. Stel jezelf even voor...
Mijn naam is Joyce Kardol, 35 jaar.  Ik woon in Helmond, maar kom oorspronkelijk uit Uden.  
Als officier ben ik uitgezonden naar Afghanistan, wat mij heeft geïnspireerd om politiek actief te worden. Als militair ben je uitvoerend aan de opdracht die de politiek je meegeeft en de politiek bepaalt de missies en het mandaat dat je als militair meekrijgt. Ik zou nu vanuit de politiek graag daaraan bijdragen. Ervaring met politiek heb ik opgedaan door mij bij het allereerste begin van de PVV in de Brabantse politiek aan te sluiten als Provinciaal Statenlid. Nu zes jaar later, kijk ik vol trots terug op mooie resultaten. Telkens stel ik mij de vraag hoe we betekenisvoller kunnen zijn en dingen slimmer kunnen doen, zonder verkwisting van belastinggeld aan projecten waar de burger niets van terugziet.

2. Voel je je (nog) Brabander?
"Unne Brabander da worde nie, da bende of da bende nie."  Een Brabander dat ben je of dat ben je niet. En volgens mij zit het met die zachte 'g’ nog wel goed.

3. Denk je dat je in de Tweede Kamer komt na de verkiezingen?
De kans dat de PVV 29 zetels gaat halen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen is zeker reëel. Maar dat gaat alleen lukken als de kiezers ook naar de stembus gaan en 15 maart met het rode potlood de PVV gaan opzoeken.

4. Wat zijn jouw Brabantse speerpunten? Wat wil jij doen voor onze provincie?
Defensie is een belangrijke werkgever in Brabant, ik zou me daar graag voor willen inzetten.  De PVV wil fors extra geld naar defensie en politie en dit zal ook z’n uitwerking hebben op Brabant op zowel economisch vlak als op de veiligheidsbeleving door de aanpak van zware criminaliteit en drugsoverlast in het zuiden. Daarnaast is de infrastructuur door het jarenlange beleid van de VVD en PvdA een écht drama geworden. De Brabantse economie kan alleen goed groeien als ook de files worden aangepakt.

5. Wat is het eerste waar je op in zou zetten als je in de Kamer komt?
Ik wil graag dat de mensen zich veilig kunnen voelen in eigen land en op straat. Dat terreur niet over onze landsgrenzen heen komt. De sleutel van je eigen voordeur wil je zelf beheren en je wil zelf kunnen bepalen wie je in je huis toelaat. Nederland is ons huis, maar we hebben de sleutel aan Brussel gegeven. Nederland moet weer baas worden in eigen land.

6. Maak af: 'En dan denk ik  aan Brabant…'
...want dat is mijn huis. Ik ben geboren en getogen in Brabant dus Brabant is, maar blijft ook mijn provincie.  Elders zou ik toch, om Guus Meeuwis te citeren, de warmte missen en de aanspraak van mensen met een zachte 'g’.

Tot en met 14 maart verschijnt er dagelijks een stuk van één kandidaat-kamerlid op de website van Omroep Brabant.

print corrigeer
Publicatie: zondag 5 maart 2017 - 12:00
Auteur: Mathijs Pennings