'Criminaliteit maakt de Brabantse samenleving kapot', Hermen Vreugdenhil wil harde aanpak

EINDHOVEN - "Ik zal strijden voor steun vanuit Den Haag in onze aanpak van de criminaliteit in Brabant. Onze Brabantse samenleving gaat eraan kapot, dat mogen we niet laten gebeuren." Dat zegt Hermen Vreugdenhil van ChristenUnie in een gesprek met Omroep Brabant over zijn kandidatuur voor een zetel in de Tweede Kamer.

Wie op een Brabander wil stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart heeft heel veel keus. Onze provincie is flink vertegenwoordigd op de lijsten van veel politieke partijen. Om door de bomen het bos nog te zien, stellen wij graag een aantal van die kandidaat-Kamerleden die op een verkiesbare plek staan aan je voor in de rubriek Brabantse Stemmen. Vandaag: Hermen Vreugdenhil van ChristenUnie, plek 8 op de kieslijst.

1. Stel jezelf even voor!
Ik ben Hermen Vreugdenhil, 41 jaar. Ik woon in Nieuwendijk, een dorp aan de rand van de Biesbosch. Getrouwd en vader van vier zonen. Ik ben Statenlid in Brabant en raadslid voor de ChristenUnie in Werkendam. Ik ben mede-eigenaar van de Academie voor Openbaar Bestuur. In mijn vrije tijd ben ik veel in de natuur te vinden. Er is niets mooiers dan lekker met de boot te zwerven door de Biesbosch op zoek naar de zeearend, visarend en de bever. 

2. Voel je je (nog) Brabander?
Ik woon inmiddels veertien jaar in Brabant. Eerst vier jaar in Breda en nu alweer meer dan tien jaar in Nieuwendijk. Er is geen provincie in Nederland die zo divers is. Ik ben gaan houden van het bourgondische zuiden.

3. Denk je dat je in de Tweede Kamer komt na de verkiezingen?
Die kans is zeker aanwezig. De ChristenUnie staat nu op zeven zetels in de peiling. Met mijn achtste plek op de lijst telt nu dus elke stem voor een zetel in Den Haag. De ChristenUnie staat er goed voor en de kans dat de ChristenUnie deel zal nemen aan de regering is reëel. De ChristenUnie is een stabiele en betrouwbare partij.

4. Wat zijn jouw Brabantse speerpunten? Wat wil jij doen voor onze provincie?
Ik zal strijden voor ondersteuning vanuit Den Haag bij onze aanpak van de drugscriminaliteit in Brabant. Onze Brabantse samenleving gaat eraan kapot, dat mogen we niet laten gebeuren.

Ik zal me inzetten voor het open houden van kleine scholen en behoud van de ruimte voor christelijk onderwijs. Bijzonder onderwijs is een groot goed in ons land.

Ik zal me hard maken voor erkenning van Q-koorts patiënten. De overheid moet hier verantwoordelijkheid nemen, hen steunen en niet wegkijken.

5. Wat is het eerste waar je op in zou zetten als je in de Kamer komt?
De erkenning voor Q-koorts patiënten en de aanpak van de drugscriminaliteit. Het is ongekend dat de regering geen verantwoordelijkheid wil dragen voor het leed van de Q-koorts patiënten. Ook zal ik het aanvalsplan drugscriminialiteit van Commissaris Van de Donk en de Brabantse burgemeesters, dat ik volledig ondersteun, stevig op de Haagse agenda zetten. Deze twee zaken kunnen niet langer wachten en moeten meteen op de agenda van de Tweede Kamer komen.


6. Maak af: “En dan denk ik aan Brabant,…..”
... die mooie provincie, waar ik trots ben op onze vrijwilligers, waar ik dankbaar ben voor parochies, kerken en maatschappelijke organisaties die zich belangeloos inzetten voor kwetsbaren. Ik hoop dat Brabant straks ook de provincie is die radicaal durft te kappen met drugs! Steunt u ons hierbij? Stem dan op 15 maart op de ChristenUnie.”

print corrigeer
Publicatie: zondag 12 maart 2017 - 12:00
Auteur: Mathijs Pennings