Zes meisjes breken tent af in gesloten jeugdinstelling Lievenshove: 'Helaas steeds meer heftigheid'

OOSTERHOUT - Zes minderjarige meisjes (13 tot 17) braken woensdagavond de tent af in de gesloten jeugdinstelling Lievenshove van Juzt aan de Bredaseweg in Oosterhout. Ze gooiden met huisraad en richtten een enorme ravage aan. "Helaas zien we deze heftigheid steeds vaker de laatste tijd. We praten binnen de instelling, met gemeenten, maar ook in breder verband over oplossingen", zo zegt woordvoerder van Juzt Margriet Dijckmans.

De meisjes gingen zo tekeer dat medewerkers en beveiligers vreesden voor hun veiligheid. Ze vluchtten naar een ander deel van het gebouw. Daar wachtten ze op de politie.

Veiligheid staat voorop
Agenten met een politiehond gingen het gebouw binnen en hielden de meisjes aan. Ze zitten vast voor bedreiging en vernieling. "De medewerkers hebben alle procedures goed gevolgd. Daar zijn we heel erg blij mee. Alle betrokken partijen zijn goed geïnformeerd. We kijken in overleg met de politie wat er verder met de meisjes gebeurt. Daar kan ik weinig over zeggen. Bij dat overleg staat voor ons de veiligheid van cliënten en het personeel voorop", aldus Dijckmans.

Waardoor het aantal heftige incidenten toeneemt, is moeilijk aan te geven volgens de woordvoerder. "Het is een lastige doelgroep. Daarnaast is de hele jeugdzorg aan het veranderen. Er wordt nu eerst veel meer naar andere oplossingen gekeken voor een kind uit huis wordt geplaatst. Dan heb je een veel langere en heftigere voorgeschiedenis als de kinderen bij ons komen. Wij zijn echt de laatste schakel."

Maatregelen
Dijckmans denkt dat het langer in huis houden en kijken naar andere oplossingen voor sommige kinderen misschien het beste is, maar voor anderen minder goed werkt. "Die discussie loopt jeugdzorg breed en bij ons ook. Wij zijn al langere tijd bezig met het bedenken van maatregelen om de veiligheid van cliënten en personeel te kunnen waarborgen. Dat is echt het allerbelangrijkst voor ons. Zo'n incident heeft een enorme impact."

In de gesloten instelling Lievenshove zitten tientallen kinderen die uit huis zijn geplaatst op last van een rechter. Vaak verblijven ze maar korte tijd in Lievenshove."Het is daardoor soms heel moeilijk om een probleem bij de kern aan te pakken, omdat er al een hele historie aan vooraf is gegaan."

In verband met de privacy van de meisjes en het personeel, kan Juzt niet inhoudelijk ingaan op de vraag waarom de situatie in dit geval escaleerde.

print corrigeer
Publicatie: donderdag 9 maart 2017 - 10:20
Auteur: Mathijs Pennings