Politici: Brabantse kunstfestivals moeten doorgroeien

EINDHOVEN - De Brabantse festivals moeten doorgroeien zodat nog meer mensen van kunst en cultuur kunnen genieten. Dat is één van de speerpunten in een bidbook waarmee gedeputeerde Henri Swinkels en de wethouders van de vijf grote Brabantse gemeenten donderdag naar Den Haag gingen.

In de hofstad tekenden cultuurminister Jet Bussemaker en die Brabantse bestuurders een overeenkomst. A-viertjes met teksten die in deftige woorden vertellen dat zij samen verantwoordelijk zijn voor de financiering van culturele instellingen en evenementen in Brabant. In gewoon Nederlands betekent het dat de minister, provinciebestuur en wethouders van de vijf grote Brabantse steden elkaar iets moeten gunnen om er voor te zorgen dat de kunst in Brabant blijft floreren en het niet uitsluitend een goed voornemen is.

LEES OOK: Partyprovincie Brabant krijgt er veel nieuwe festivals bij


Samen verantwoordelijk
Kunstbeleid is weerbarstig. Creatieve geesten hebben altijd meer plannen dan bestuurders geld hebben. Bestuurders proberen zoveel mogelijk teleurstellingen te voorkomen. Sinds een aantal jaren zijn regio's samen met het ministerie verantwoordelijk voor de keuzes en de financiering. Soms vormen meerdere provincies zo'n regio, in Brabant is gekozen voor een samenwerking  tussen het provinciebestuur en de vijf grote steden.

Meer dan een krabbeltje
Het tekenen van de overeenkomst vandaag is meer dan een krabbeltje. Het is een verplichting om samen te werken. Het zal in Brabant vooral een groot beroep doen op de souplesse van de grote gemeenten. Ze zullen niet langer allemaal dezelfde kunstvormen binnen de eigen grenzen kunnen ondersteunen. Tilburg is bijvoorbeeld dansstad, in Den Bosch willen ze al jaren de cabaretstad van Nederland worden en Eindhoven is vooral design. Ze zullen elkaar iets moeten gunnen om de kunst te laten floreren.

LEES OOK: Tóch rijksgeld voor de Dutch Design Week, Circo Circolo, IVC en festival Cement

Creatieve ontplooiing
Elke Nederlandse regio ging met een plan onder de arm naar Den Haag. In het bidbook dat Brabant  vorig jaar al aan Bussemaker aanbood is veel aandacht voor creativiteit en innovatie. Maar ook voor bijvoorbeeld het project KunstKameraden waarin jongeren uit de jeugdzorg in contact komen met professionele kunstenaars. "Creatieve ontplooiing is vanzelfsprekend", schrijven de Brabantse bestuurders als ze het over hun provincie hebben.

Veel aandacht is er voor festivals waarmee Brabant rijkelijk bedeeld is. De bestuurders willen alle festivals die Brabant rijk is verder laten doorgroeien zodat nog meer mensen kunnen genieten van kunst en cultuur. En er wordt gewerkt aan een taskforce Culturele regio BrabantStad.

print corrigeer
Publicatie: donderdag 9 maart 2017 - 16:22
Auteur: Jan de Vries