Breaking News: Kinderen onderkoeld bij wateractiviteit in Oosterplas in Den Bosch Lees verder Sluiten

Provincie verkoopt monumentale leerfabriek in Oisterwijk

OISTERWIJK - De provincie gaat de monumentale gebouwen van de voormalige Koninklijke Verenigde Leder in Oisterwijk verkopen. KVL was ooit de grootste leerfabriek van Europa. Nu zitten er vijftig bedrijven in de gebouwen waaronder de bakkerij van de bekende TV-patissier Robèrt van Bekhoven. De provincie heeft de bedrijven ingelicht over de aanstaande verkoop.

De provincie werd in 2013 eigenaar van zes rijksmonumenten en drie hectare grond om het erfgoedcomplex en daarmee het verhaal van de gebouwen te behouden voor Brabant en er een nieuwe bestemming aan te geven.

Geen investeerders te vinden
Met de aanschaf van het KVL-terrein besloot de provincie voor het eerst zelf een erfgoedcomplex te gaan herontwikkelen. Dat gebeurde in een periode waarin geen investeerders te vinden waren. Het was vanaf het moment van aankoop al de bedoeling om de gebouwen uiteindelijk te verkopen. Met de opbrengst van de verkoop wil de provincie investeringen doen in het behoud van Brabants Erfgoed.

De provincie wil de gebouwen gelijktijdig verkopen, zo mogelijk aan één nieuwe eigenaar. De komende periode vindt een voorselectie plaats van geïnteresseerde marktpartijen die de cultuurhistorische waarde van het KVL terrein erkennen en daar in de verdere ontwikkeling een prominente plaats aan geven.


Symbool van industrieel tijdperk
Het KVL-complex was ooit een van de grootste leerfabrieken van Europa en is het symbool van de opkomende leerindustrie tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het complex bestaat uit zeven gebouwen. Rondom de gebouwen ligt elf hectare grond, waarvan de provincie drie hectare bezit en de gemeente Oisterwijk acht hectare grond heeft gebruikt voor woningbouw.

KVL is een broedplaats geworden voor ambachtelijke producten en creatieve bedrijven. Er zijn ruim 50 bedrijven en instellingen actief, zoals Europees Keramisch Werkcentrum, Bakkerij Bij Robèrt, Kafé Van Leer, Koffiebranderij Rozema & van Schijndel, Danserswijk, House of Leisure en Visit Brabant.

print corrigeer
Publicatie: donderdag 9 maart 2017 - 16:29
Auteur: Jan de Vries