Staat er straks energiearchitect of zorgtechnicus op je visitekaartje?

EINDHOVEN - Energiearchitect, zorgtechnicus of hygiëne-operator. Zestig procent van de beroepen over tien jaar zijn nu nog niet bekend. Via het Kennispact 3.0 zorgen het bedrijfsleven en het mbo-onderwijs dat vraag en aanbod op elkaar blijven afgestemd.

René Savelsberg is directeur van ROC De Leijgraaf in Veghel. De school maakt samen tien andere mbo-instellingen in Brabant deel uit van het Kennispact 3.0. De ontwikkelingen in de markt gaan razendsnel, oppert Savelsberg. “Als mbo-opleiding hebben we de opdracht om te kijken hoe bestaande beroepen zich in nieuwe sectoren ontwikkelen en hoe in deze sectoren nieuwe beroepen ontstaan. We willen daar tijdig op in spelen.”
 
Robot en verzorging
In samenwerking met de provincie heeft het Kennispact de sectoren Maintenance & logistics, Food & Health en Hightech Systems als speerpunt benoemd. Via zogeheten werkateliers is door het onderwijs en bedrijfsleven de afgelopen periode al geëxperimenteerd met mogelijke nieuwe beroepen, bijvoorbeeld de zorgtechnicus.
 
Savelsberg: “In dat beroep komt de vermenging van de zorg voor mensen met behulp van techniek tot uiting. Bijvoorbeeld het inzetten van een robot bij de verzorging van mensen. Hoe breng je mens en techniek bij elkaar? Daarnaast moeten jongeren nog leren omgaan met deze technieken voordat ze aan de slag gaan.”
 
Een leven lang leren
Volgens Savelsberg moeten de mbo-opleidingen mee bewegen met de ontwikkeling van bedrijven en daarvoor adequate opleidingen in elkaar zetten. “Als er vanuit het bedrijfsleven een bepaalde vraag komt, dan duurt het nog zeker drie jaar voordat de eerste arbeidskrachten zijn opgeleid. Daarnaast moeten we leerlingen erop voorbereiden dat het een leven lang leren wordt om interessant te blijven op de arbeidsmarkt.”
 
Savelsberg geeft nog een voorbeeld van een nieuw beroep: energiearchitect of energiespecialist. “Het beroep heeft te maken met de verandering in het winnen van energie. Vroeger legde een dakdekker bitumen op een dak. Tegenwoordig moeten onder meer zonnepanelen en warmtewisselaars op daken worden geplaatst. Dat is toch echt een heel andere tak van sport. Door op tijd te beginnen met opleiden lopen we straks niet achter de feiten aan.”
 
Lees alles over de Brabantse economie en 'Booming Brabant' op Omroepbrabant.nl/boomingbrabant. 'Booming Brabant' is ook te bekijken via Uitzending Gemist. Ook op het YouTube-kanaal van Omroep Brabant is het wekelijkse businessprogramma te zien.

print corrigeer
Publicatie: donderdag 9 maart 2017 - 20:30
Auteur: Corné Verschuren