Boeren teleurgesteld: nog geen uitstel milieumaatregelen aan verouderde stallen

DEN BOSCH - De boeren vonden het donderdag nog unfair, voorbarig en onredelijk, maar de kans dat Brabantse boeren vóór 2020 hun verouderde stallen moeten aanpassen aan nieuwe milieuregels is er nog steeds. In ieder geval is vrijdag een poging van een aantal partijen in Provinciale Staten om die termijn op te schuiven naar 2028 gestrand. Een motie van CU-SGP, CDA en Lokaal Brabant om boeren meer tijd te geven werd vrijdagmiddag teruggetrokken.

De motie kwam op een bijzonder moment. Gedeputeerde Staten hebben een aantal maanden geleden aan Provinciale Staten gemeld dat ze bezig zijn met maatregelen om uitstoot van stikstof tegen te gaan. GS zouden het liefst zien dat alle boeren voor 2020 maatregelen hebben genomen in hun verouderde stallen.
 
Maar, de plannen moeten nog worden uitgewerkt en dat complete plan is pas over een paar maanden klaar. Dan hebben de staten nog alle tijd om er over te praten. Niet alleen over de het moment van invoering maar ook over de gevolgen voor de boeren en compensatiemaatregelen die GS mogelijk voorstellen.
 
LEES OOK: Boeren over stikstofmaatregelen: ‘Voorbarig, onredelijk en unfair’
 
CU-SGP, CDA en Lokaal Brabant wilden op voorhand  al uitstel afdwingen. De meeste andere partijen vonden dat een politiek spelletje zo vlak voor de Tweede Kamerverkiezingen. Vooral de christelijke partijen zouden volgens de colitiepartijen  op die manier nog eens willen laten zien dat vooral zij voor de boeren opkomen.
 
Gedeputeerde Staten willen de stikstofuitstoot tegen gaan om de natuur te beschermen, maar boeren die duurzaam investeren krijgen in het plan wel ruimere mogelijkheden.
 
Boeren zijn woedend over die korte termijn waarbinnen ze hun stallen moeten aanpassen. Ze vrezen dat ze dat niet voor elkaar krijgen en hun bedrijf zullen moeten sluiten. Die boeren vinden in CU-SGP, CDA en Lokaal Brabant medestanders. Volgens gedeputeerde Johan van den Hout wordt die soep niet zo heet gegeten. De stallen moeten in zijn visie in 2020 aangepast zijn aan het niveau van vijftien jaar geleden. Volgens hem kunnen boeren die al lang zijn begonnen met maatregelen tegen stikstofuitstoot dat niveau best halen.
 
In de ochtendvergadering was al twijfelachtig of de motie het zou halen. Namens de indieners trok Hermen Vreugdenhil (CU-SGP) de motie vrijdagmiddag in. Maar namens CDA, VVD en 50Plus zei hij dat dat niet wil zeggen dat GS hun zin zullen krijgen. Dat zal tijdens de behandeling van het uitgewerkte voorstel sterk afhangen van de groeimogelijkheden die boerenbedrijven nog hebben.

print corrigeer
Publicatie: vrijdag 10 maart 2017 - 15:18
Auteur: Jan de Vries