Thomas Cammaert blijkt De Mol, alleen Carolien Borgers zat goed

EINDHOVEN - Acteur Thomas Cammaert heeft dit seizoen vriend en vijand verrast door als saboteur in Wie is de Mol? op te treden. Eerder op de dag gaven de twee oud-deelnemers Patrick Martens en John Gunlistbergen nog aan vooral op de twee andere kandidaten te zitten. Maar Sanne Wallis de Vries en Jochem van Gelder bleken de Mol niet te zijn. Wel goed zat de Bredase cabaretière Carolien Borgers.

"Ik zet al mijn punten op Jochem", zei de Bredase acteur Patrick Martens voorafgaand aan de finale. Hij deed mee in seizoen acht van het populaire spelprogramma, in Mexico. Hij liep tijdens die serie op het nippertje de finale mis. "Jochem speelt de onnozele kandidaat, maar de mensen met wie hij een verbondje had, zijn er op brute wijze uitgegaan."

'Niet eerder vertoond'
John Guntlisbergen uit Sint-Oedenrode die seizoen drie in Portugal won, zei het 'geweldig te vinden' als de tv-presentator, onder meer bekend van het programma Praatjesmakers', de Mol blijkt te zijn.

"Het is niet zo dat ik ervan overtuígd ben dat Jochem de Mol is, ik spreek meer de hóóp uit. Omdat hij de rol van Mol dan redelijk open heeft gespeeld, met zijn humor, klunzige acties en meerdere verbondjes. Dat is niet eerder vertoond in een serie van Wie is de Mol."

Lachend: "We graven als kijker altijd erg diep om de Mol te vinden, maar wellicht opereerde die dit keer gewoon bovengronds. Dat verwacht niemand!"

'George de beste Mol ooit'
Jochem zou als Mol in de voetsporen treden van onder meer de Brabantse Mollen George Langenberg, Yvon Jaspers en Patrick Stoof. Maar dat bleek hij dus uiteindelijk niet te doen. Guntlisbergen had vooraf al zijn twijfels.

"Ik vind niet dat Jochem te vergelijken is met George", benadrukt Guntlisbergen, die de kunstenaar uit Grave na een wekenlange zoektocht ontmaskerde. "Jochem maakt stuntelig fouten - wat bij zijn karakter past en hem siert - en met net niet de juiste beslissingen. George daarentegen was openlijk erg verwarrend, onzeker, labiel en aan de andere kant intelligent en volledig gefocust om geld te verdienen voor de pot, die hij mee naar huis zou nemen! Hij blijft de beste Mol ooit."


'Thomas is geen Moltype'
"Toen de groepsfoto van deze serie naar buiten kwam, dacht ik dat Sanne Wallis de Vries de Mol zou zijn", vertelt Martens. "Ik ken haar niet, maar ik dacht: zij doet alleen mee als ze de Mol mag zijn. Maar die theorie is nergens op gebaseerd, haha. Al durft Sanne wel veel dingen niet. Thomas is geen Moltype. Hij is veel te fanatiek. Dat kun je bijna niet spelen. Je ziet het ook als de opdrachten worden uitgelegd. Dan kijken hij en Sanne heel geboeid. Jochem lijkt daarentegen al te weten wat hen te wachten staat."

Guntlisbergen was wekenlang gefocust op Diederik Jekel. "Ik ben vanaf aflevering één op die trein gestapt en ben door honderden redenen meegezogen in die spreekwoordelijke tunnel. Pas toen Imanuelle Grives eruit ging, sloeg de twijfel toe of Diederik wel de Mol kon zijn en na het vertrek van Diederik - wát een geweldige kandidaat - ben ik de weg helemaal kwijt."

Alleen Borgers - de bijna-winnaar van seizoen dertien in Zuid-Afrika - zat dus goed. Thomas was al sinds de tweede aflevering een van haar 'optionele mollen'. "Hij staat altijd op een belangrijke positie tijdens de opdrachten en juist het feit dat zijn medekandidaten hem heel lang niet verdachten, maakt hem verdacht", legt de Bredase cabaretière uit. "De actie waardoor ik zekerder werd van mijn zaak was tijdens de jokerveiling bij de kalfjes. Thomas zei van tevoren daar tweeduizend euro voor over te hebben. Alleen een mol zou een hoog bedrag noemen zodat het gegarandeerde bedrag hoog zou zijn. Daarna stak hij elke keer zijn vinger op als er geboden werd maar haakte hij net op het laatste moment af zodat het leek alsof het iemand anders was die zoveel had geboden."

Verliefd
Guntlisbergen, Martens en Borgers spreken van een 'prachtseizoen'. "Ik ben helemaal verliefd geworden op Oregon", vertelt Martens. "De locaties zijn prachtig. Met al die dronebeelden lijkt het net speelfilm. En het zijn leuke kandidaten. En de spellen zijn goed. Ik heb me kostelijk vermaakt."

print corrigeer
Publicatie: zaterdag 11 maart 2017 - 14:27