Wat is de zin van het leven? 450 mensen geven antwoord

BREDA - Wat is het belangrijkste in je leven? Met die vraag reizen de Bredase kunstenaars Martin en Inge Riebeek de wereld rond. Inmiddels hebben ze 450 korte filmpjes waarin allerlei mensen op die vraag antwoord geven. Hun filmpjes zijn regelmatig in musea te zien maar de Bredanaars hebben nu ook een website gebouwd om hun werk aan de wereld te tonen.

Op the-essential.nl verzamelen ze telkens acht filmpjes. Nu staan er acht portretjes van vluchtelingen of migranten die vertellen hoe het is om in een andere omgeving een nieuw bestaan op te bouwen. Het plan is om de selectie elke drie maanden te veranderen.Landingsplaats
Martin en Inge Riebeek zijn bekende kunstenaars met fantasievol werk. In Houten veranderden ze een rotonde in een landingsplaats voor vliegende schotels en in een Bredase parkeergarage waarschuwen ze voor overstekende hertjes (die vervolgens in een soort etalage ook werkelijk opduiken).

In Tiburg bouwde het tweetal 'Between You and Me', een groot scherm waarop telkens weer een dramatisch filmshot verschijnt van de persoon die in een cirkel gaat staan.'The Essential' is hun langstlopende project. Ze reizen de hele wereld over en vragen mensen om in pakweg drie minuten het belangrijkste uit hun leven te vertellen. De vorm is vast: de geinterviewde loopt naar de camera en vertelt zijn verhaal. De kunstenaars monteren niet. De Filmpjes zijn vaak confronterend... denk aan een Indiase man die zijn geld verdient door de lichamen te verzamelen van mensen die uit de trein zijn gevallen. Maar door de manier waarop mensen overeind blijven in moeilijke omstandigheden, stralen de verhalen vaak optimisme uit.


Aegon
Een groot deel van de filmpjes wordt afgespeeld in een installatie die de twee kunstenaars bouwden voor het hoofdkantoor van Aegon in Den Haag. Regelmatig maken de kunstenaars een selectie voor een expositie in een museum. Al langer waren ze op zoek naar andere manieren om hun werk onder de aandacht van een groter publiek te brengen.

print corrigeer
Publicatie: maandag 20 maart 2017 - 12:49
Auteur: Peter Pim Windhorst