Vogelalarm! Liefhebbers naar de Biesbosch voor de zeldzame zwartkoprietzanger

WERKENDAM - Ze komen uit binnen en buitenland en in de stromende regen lopen ze elkaar na als een kudde makke schapen. Allemaal zijn ze op zoek naar de zwartkoprietzanger, een piepklein zeldzaam vogeltje dat volgens boswachter Thomas van der Es is verdwaald.

"Het is een mannetje en hij roept om een vrouwtje", vertelt boswachter Thomas van der Es. Bij de boswachter en andere liefhebbers ging afgelopen weekend het vogelalarm af toen de kleine zanger in een rietkraag was gehoord. "Het is pas de tweede melding van een zwartkoprietzanger in Nederland", zegt Van Es.

Zeearenden zijn aan het paren
Met de boot van Staatsbosbeheer zijn we onderweg naar andere en misschien wel de beroemdste vogels van de Biesbosch, die ook nog eens stukken groter zijn dan de zwartkoprietzanger. Het gaat om de zeearenden waarover de boswachter goed nieuws te melden heeft. "Na het mislukte broedseizoen van vorig jaar, ziet het er nu naar uit dat er weer gepaard gaat worden. Het jonge vrouwtje dat vorig jaar het oudere vrouwtje verdreven heeft is aan het paren geslagen met mijnheer zeearend."

Indrukwekkend zijn de beelden die Van Es heeft gemaakt van het paren. Uiteraard gemaakt van een enorme afstand, maar duidelijk is te zien dat de zeearenden er zin in hebben. Mijnheer zeearend heeft zijn oude vrouwtje ingewisseld voor een fris groen blaadje.

Op jacht naar de zwartkoprietzanger
In de buurt van het Biesboschmuseum is het onderwijl steeds drukker aan het worden met vogelliefhebbers. Een Belg wil niet geïnterviewd worden omdat hij eigenlijk op zijn werk had moeten zitten, maar het kleine vogeltje trok harder aan hem.

Jan Wierda uit Lisse is wel tot praten bereid en zegt dat hij een blij mens is omdat hij het vogeltje al heeft horen zingen. "Mijn dag is al goed, maar ik blijf nog even hier om voor de file weer terug te rijden." Allemaal hopen ze van vogeltje een mooie foto te maken, want dat is de hoofdprijs in vogelland.

Aan het eind van de (maandag)middag meldt Thomas van der Es dat het vogeltje inmiddels ook echt is gezien. Kortom: de komende dagen gaan vogelaars zich verzamelen in de Biesbosch om de zwartkoprietzanger te spotten die onderweg van Afrika naar Oostenrijk duidelijk een verkeerde afslag heeft genomen.

print corrigeer
Publicatie: maandag 20 maart 2017 - 17:13
Auteur: Rob Bartol