Villa van drugscrimineel Johan V. verwoest, politie gaat uit van aanslag

ETTEN-LEUR - De villa die in de nacht van zaterdag op zondag afbrandde in Etten-Leur is eigendom van Johan V. (52). Hij is vanwege zijn betrokkenheid bij de invoer van grote hoeveelheden cocaïne via de Rotterdamse haven anderhalve week geleden veroordeeld tot vier jaar celstraf. Zowel de politie als de advocaat van V. gaan uit van een aanslag.

Zijn zaak houdt verband met de geruchtmakende drugszaak in de Rotterdamse haven. Spil daarin was de corrupte douanier Gerrit G. die de verdachten in de cocaïnezaak tegen betaling gevoelige informatie over de werkwijze van de douane in het Rotterdamse havengebied gaf. De zaak tegen Gerrit G. loopt nog.

'Alles stond in lichterlaaie'
De brand in het huis aan de Ouwer brak rond één uur uit en ontstond hoogstwaarschijnlijk na een explosie.

"Ik zat nog op de bank wat te drinken met mijn vrouw toen we ineens een hele harde knal hoorden", vertelt een buurtbewoner. "Mijn zoon riep dat er vlammen te zien waren en toen zijn we snel gaan kijken. Alles stond in lichterlaaie." De politie doet onderzoek en houdt met betrekking tot het ontstaan van de brand 'alle scenario's open'.

Er waren op het moment van de brand geen mensen in het huis. De politie gaat ervan uit dat de brand opzettelijk is veroorzaakt.


Vaker raak
Het is niet voor het eerst dat er iets aan de hand is bij de villa. Buurtbewoners vertellen dat het in het verleden vaker 'raak is geweest'.

Zo brandden er twee jaar geleden twee auto's af op de oprit van het huis en werd er een een jaar geleden een hennepkwekerij ontdekt. Het huis staat sinds drie maanden te koop.

Opzet
De politie gaat er vanuit dat de brand met opzet ontstaan is. Ook de advocaat van V., Maarten van Pijnenburg spreekt van een aanslag.

Drugssmokkel in containers
Uit het vonnis van 15 maart blijkt dat Johan V. alias 'De Bolle' bezig was met drugssmokkel vanuit Midden-Amerika. Op 6 februari 2015 vertrok het schip de Hammonia Antofagasta vanuit Panama.

Aan boord waren ook drie containers met ananassen. Volgens politie en justitie zat daartussen een grote lading cocaine verstopt.

Coke de markt op gegaan
De container kwam op 21 februari aan in de haven van Rotterdam en de containers gingen naar een bedrijf in Barendrecht. De coke ging naar een loods in Krimpen aan de Lek en daar zou alles zijn uitgepakt en verder vervoerd zijn naar een onbekende lokatie en daarna mogelijk gewoon de markt op.

Politie en justitie vonden geen spoor terug. Maar het bewijs voor de smokkel haalden ze uit afgeluisterde gesprekken tussen Johan en de medeverdachten, waarin ze uitgebreid overleggen over de lading en de opbrengsten en hoe ze de vele tonnen verdelen.

Bekende van de politie
Johan V. -niet te verwarren met de bekende Hilversumse crimineel De Hakkelaar- is vaker veroordeeld voor strafbare feiten, volgens het vonnis van de rechtbank in Rotterdam. Voor wat voor misdrijven precies is niet bekend.

print corrigeer
Publicatie: zondag 26 maart 2017 - 09:12
Auteur: Peter de Bekker en Willem-Jan Joachems