Buurt nog steeds van slag na explosie villa van drugscrimineel: ‘Jammer dat ie er zelf niet in lag'

ETTEN-LEUR - In de nacht van zaterdag op zondag brandde de villa van drugscrimineel Johan V. aan de Ouwer in Etten-Leur af. Zowel politie als de advocaat van V. spreken van een aanslag. In de buurt is de verwoestende brand op maandagochtend nog steeds onderwerp van gesprek. “Ik ben enorm geschrokken", zegt een buurtbewoonster die liever anoniem blijft.

De 52-jarige V., of ‘Bolle’ zoals V. ook wel wordt genoemd,  zit sinds kort in de cel. De rechtbank veroordeelde de man twee weken geleden tot vier jaar cel vanwege zijn betrokkenheid bij de invoer van grote hoeveelheden cocaïne via de Rotterdamse haven. Spil in die geruchtmakende drugszaak was de corrupte douanier Gerrit G. die de verdachten in de cocaïnezaak tegen betaling gevoelige informatie over de werkwijze van de douane in het Rotterdamse havengebied gaf.Zaterdagnacht klonk er aan de Ouwer eerst een explosie en even later stond de villa in lichterlaaie. In de omgeving van het huis ruikt het nog steeds naar brand. Veel buurtbewoners wandelen of fietsen maandagochtend langs het huis. Over de brand hebben ze wel een mening, maar ze zijn terughoudend om die naar buiten te brengen.

Geschrokken
Een enkeling geeft een korte reactie. “Ik heb de hele nacht niet geslapen. Ik ben zo enorm geschrokken”, zegt een vrouw. “Het doet mij enorm veel. Ik wist wel dat hij daar woonde, maar niet precies wat zijn achtergrond was.” Een tweede vrouw heeft een hard oordeel. “Het is jammer dat ie er zelf niet in lag."

Een van de buurtbewoners keek vanaf zijn balkon naar de brand. “We werden wakker van een hoop lawaai. Ik dacht dat er ingebroken werd bij ons. Ik ben naar boven gelopen omdat ik dacht dat de inbrekers daar bezig waren. Vanaf de bovenverdieping hoorde ik twee of drie harde knallen. Toen ik de rolluiken opendeed zag ik het verderop huis in brand staan. En niet zo zuinig ook.”

Korte tijd later was de straat afgezet door de politie en stond de straat vol met belangstellenden. “Ik weet niet waar al die mensen ineens vandaan kwamen. Ik ken de bewoner niet persoonlijk, maar wist wel het een en ander de bewoner die Bolle Jan werd genoemd. Hij was flink aan de maat, maar na die maagverkleining was hij flink afgevallen. Hij is nog een tijd uit de gevangenis gehouden omdat hij die operatie moest ondergaan.” Een andere buurtbewoonster vertelde blij te zijn ‘dat hij met een knal is verdwenen’.

Onderzoek politie
Op het moment van de brand was er niemand in het huis. De politie houdt met betrekking tot het ontstaan van de brand 'alle scenario's open'. De politie gaat ervan uit dat de brand opzettelijk is veroorzaakt. Volgens een woordvoerder duurt het onderzoek op maandag voort en is nog niet duidelijk of en wanneer er meer duidelijk wordt over de brand. Met een hoogwerker onderzoekt de politie de resten van de eerste verdieping. Daarbij wordt ook een speurhond ingezet.

Vaker raak
Het is niet voor het eerst dat er iets aan de hand is bij de villa. Buurtbewoners vertellen dat het in het verleden vaker 'raak is geweest'. Zo brandden er twee jaar geleden twee auto’s af op de oprit van het huis en werd er een een jaar geleden een hennepkwekerij ontdekt. Het huis staat sinds drie maanden te koop.

Uit het vonnis van 15 maart blijkt dat Johan V. alias 'De Bolle' bezig was met drugssmokkel vanuit Midden-Amerika. Op 6 februari 2015 vertrok het schip de Hammonia Antofagasta vanuit Panama. Aan boord waren ook drie containers met ananassen. Volgens politie en justitie zat daartussen een grote lading cocaïne verstopt.

print corrigeer
Publicatie: maandag 27 maart 2017 - 09:10
Auteur: Redactie