Prins Carnaval is kapot van beslissing om hem af te zetten

HEEZE - Voor het eerst in 53 jaar carnaval in Heeze is een prins vroegtijdig uit zijn functie gezet. Het besluit van carnavalsstichting De Kraaienvangers kwam voor Prins Thijs d’n Urste ‘als donderslag bij heldere hemel’. Volgens de vereniging zijn er tijdens carnaval ‘enkele dingen voorgevallen die behoorlijk wat impact hadden’.

Het was voor de 41-jarige Thijs Verleg al een carnaval met een zwart randje. Uit het niets werd hij op carnavalszaterdag door een dronken Pool in zijn kruis geslagen. Dat hij vroegtijdig is afgezet als prins, doet Verleg echter veel meer pijn.

Lijnrecht tegenover elkaar
Beide kampen hebben een andere lezing voor wat er is gebeurd. Volgens Verleg is hij nooit vooraf door de carnavalsstichting ingelicht over het besluit. “Het bestuur stond ineens voor de deur. Ze kwamen de steek en kostuums ophalen, maar mijn vrouw en ik wisten van niets”, vertelt Verleg.

ZIE OOK: Prins Thijs uit het niets in kruis gestompt: 'Ik zag alle kleuren van de regenboog'

Mario Appelhof van De Kraaienvangers bestrijdt dat verhaal. “Er is vooraf aangekondigd dat we zouden komen, maar misschien heeft Thijs het anders geïnterpreteerd.” Waarom Verleg precies het veld moest ruimen, wil Appelhof niet vertellen.

Incidenten
Wel laat hij weten dat er tijdens carnaval enkele dingen zijn voorgevallen die behoorlijk wat impact hadden. Het zou niet gaan om strafrechtelijke feiten en ook de vuistslag in het kruis van Verleg staat los van het besluit. “Maar we doen dit niet zomaar”, vertelt Appelhof. “Dit is voor ons heel heftig en we vinden het bijzonder jammer.”

Vooralsnog blijft Verleg met vragen zitten. “Als ik iets fout zou hebben gedaan, mag je van het bestuur verwachten dat ze me meteen terechtwijzen. Niet een paar weken na carnaval. Ik vind het een drastische beslissing.”

'Kapot van'
Het bestuur heeft na het besluit aangegeven in een persoonlijke evaluatie uitleg te geven. Daar is Verleg nog niet op ingegaan. “Mijn vrouw en ik hebben ons uitgesloofd om er met carnaval iets moois van te maken. We hebben de Boerenbruiloft geïntroduceerd en banieren in het centrum opgehangen. Buiten die vuistslag in mijn kruis is carnaval verder prima verlopen. Wij zijn daarom behoorlijk kapot van deze beslissing.”

print corrigeer
Publicatie: maandag 27 maart 2017 - 21:27
Auteur: Bart Elzendoorn