Honderd banen op de tocht bij LCC in Den Bosch

DEN BOSCH - Zo'n honderd medewerkers van het bedrijf LCC Network Services in Den Bosch raken waarschijnlijk hun baan kwijt. Het bedrijf verliest namelijk twee grote klanten: Ziggo en KPN. Daardoor is er voor die mensen geen werk meer bij LCC. Het bedrijf, met in totaal 230 werknemers, werd vorig jaar verkocht aan het Indiase bedrijf Tech Mahindra.

Maar volgens de vakbonden FNV en CNV wordt er vuil spel gespeeld.

Oud-directeur
LCC legt vaste en mobiele netwerken aan. Tech Mahindra zou af willen van het slechte contract met Ziggo en dit willen verpatsen aan de oud-directeur van LCC, die een nieuw soortgelijk bedrijf is begonnen. De honderd werknemer zouden - tegen een lager loon - bij hem aan slag kunnen.

CNV-bestuurder Eric Aarts: "Daarmee ontduikt de directie willens en wetens de CAO. 230 werknemers worden bij de neus genomen. De vakbonden pikken het niet langer. Wat LCC, of eigenlijk Tech Mahindra, hier doet is ongehoord."

Slechtere arbeidsvoorwaarden
"Vorig jaar is die directeur eruit gewipt bij LCC. Die man begint z’n eigen onderneming en kaapt nu personeel weg. Dat lijkt me een gevalletje concurrentiebeding. Maar veel erger is dat het tegendeel waar lijkt: Tech Mahindra gaf de werknemers te kennen dat LCC stopt en dat zij hun werk kunnen voortzetten bij die nieuwe onderneming van de oud-directeur. Tegen slechtere arbeidsvoorwaarden”, stelt Aarts.

Zijn FNV-collega Gerald Maenen vult aan: “Die nieuwe onderneming ontduikt dus willens en wetens de CAO. Het betreft immers hetzelfde werk, dus is nog steeds de CAO Technisch Installatiebedrijf van toepassing. Dit alles past in een lange reeks van faillissementen bij LCC, waarbij de werknemers telkens het nakijken hebben.”

Geen handtekening
Richting werknemers hebben de vakbonden duidelijk gemaakt dat ze geen handtekening moeten zetten onder nieuwe arbeidsovereenkomsten. Dit vanuit de overtuiging dat deze toch geen stand zullen houden als de rechter daarnaar kijkt. 

print corrigeer
Publicatie: donderdag 30 maart 2017 - 13:58
Auteur: Raoul Cartens