Goud en Zilver voor Brabants bier op Dutch Beer Challenge

EINDHOVEN - Zuidoost Brabant brouwt de betere biertjes. Dat bleek tijdens de Dutch Beer Challenge in Rotterdam. Het dubbelbier van VandeOirsprong uit Oirschot gooide de allerhoogste ogen bij de jury. Brewpub Van Moll uit Eindhoven wonnen de prijs voor het op één na beste blond/meibock biertje van Nederland.

Het dubbelbier van VandeOirsprong uit Oirschot kreeg goud van de jury. In tegenstelling tot de Eindhovense collega's, die pas drie jaar bezig zijn, brouwen ze in Oirschot al 400 jaar bier. Tot twee jaar geleden brouwden ze onder de naam: "Kroonbrouwerij'.

Eigenaar Coen van Genugten verwacht dat hij snel door zijn voorraad dubbel heen is."Vorig jaar wonnen we ook al met ons aspergebier. Voor we het wisten was het compleet uitverkocht." Uiteraard wordt er nu in Oirschot hard gewerkt om extra dubbel te leveren.


In Eindhoven is de euforie ook nog voelbaar. Pas drie jaar geleden opende brewpub Van Moll haar deuren voor de Eindhovense bierliefhebbers. Ze zijn nog jong, houden het speciaal, brouwen op kleine schaal en toch wonnen ze nu al op de Dutch Beer Challenge in Rotterdam de prijs voor het op één na beste blond/meibock biertje van Nederland.

Eigenaren Jaap en Erwin van de brewpub spreken liever van een proeflokaal als ze het over hun kroeg in hartje Eindhoven hebben. Jaap, die vooral de kroeg runt, is beretrots. “We zijn trots op al onze bieren, maar met ons blonde/meibock biertje, Toewijding, een prijs winnen, dat is echt gaaf”, aldus Hermans. “Toewijding is ons vlaggenschip, waarmee we onervaren bierdrinkers aan het speciaalbier krijgen.”

Ambities
De jonge brouwerij is ambitieus en heeft grootse plannen. “We werken samen met brouwers uit de buurt zoals de Brabantse brouwers Ramses en Mouterij. Mede-eigenaar en brouwer Erwin is nu ook in Spanje voor een samenwerking”, vertelt Hermans enthousiast.

Veranderingen
Sinds ze vijf jaar geleden de eerste plannen gingen smeden, hebben de twee eigenaren de Nederlandse bierwereld in rap tempo zien veranderen. “In die tijd zijn we in Nederland van 130 brouwerijen naar 450 gegaan”, aldus Hermans.

print corrigeer
Publicatie: donderdag 6 april 2017 - 17:48
Auteur: Stephen Bell