Als het biertje van La Trappe klaar is, wordt het afvalwater opnieuw gebruikt

EINDHOVEN - De monniken van de abdij Koningshoeven in Berkel-Enschot kunnen niet wachten. Met een beetje geluk verrijst er aan het eind van het jaar een futuristische waterzuiveringsinstallatie naast het proeflokaal op het terrein bierbrouwerij. Als de handtekeningen onder de vergunningen zijn gezet, kan de vlag in top en kan de bouw van de zuiveringsinstallatie beginnen.

“Wetgeving blijft wel vaker achter bij innovatieve concepten”, legt István Koller, strategisch adviseur industrie bij waterschap De Dommel, de vertraging van de bouwplannen uit. Het waterschap denkt, kijkt en investeert mee met de monniken bij de bouw van een nieuw soort waterzuiveringsinstallatie.

“Binnen de muren van de abdij wordt trappistenbier gebrouwen. Het was de wens van Koningshoeven om op termijn hun stromen circulair te maken, zoals het hergebruiken van het afvalwater vanuit de brouwerij.”

Besparing
Voor waterzuivering is dit keer geen gebruik gemaakt van de traditionele bassins. Op het terrein komen, naar Hongaars voorbeeld, twee kassen met tropische planten te staan om het water te zuiveren.

Koller: ”Op de eerste plaats wordt het afvalwater gebruikt als irrigatiewater en gebruiken we het om verdroging te voorkomen. De volgende stap is dat we het afvalwater gaan opwerken om in de fabriek de flessen schoon te spoelen. Dat geeft een besparing van 50 procent op het waterverbruik.”

Hongarije
Een soortgelijk waterzuiveringsproject van het bedrijf Biopolus draait al sinds 2014 met veel succes in Hongarije. Het bedrijf is zelfs al bezig met een vervolgproject. De Dommel werkt bij het project op de Koningshoeven samen met het Hongaarse bedrijf. Koller legt in Booming Brabant uit dat de kosten voor de aanleg en het gebruik van deze moderne zuiveringsinstallaties gelijk zijn aan die van traditionele installaties. "Daar hoeven we het dus niet voor te laten.”

Op de tekentafel liggen verregaande plannen om in Strijp-S in Eindhoven ook een soortgelijk waterzuiveringsproject te starten. “Het gebouw krijgt ook een sociale functie”, zegt Koller. De strategisch adviseur hoopt dat hij nog voor de zomer groen licht krijgt voor het project.

Lees alles over de Brabantse economie en 'Booming Brabant' op omroepbrabant.nl/boomingbrabant. 'Booming Brabant' is ook te bekijken via Uitzending Gemist. Ook op het Youtube-kanaal van Omroep Brabant is het wekelijkse businessprogramma te zien.

print corrigeer
Publicatie: donderdag 6 april 2017 - 20:48
Auteur: Corné Verschuren