Japanners en Amerikanen luisteren naar bijzondere geluiden uit Eindhovense kerk

EINDHOVEN - Er zoemt een vreemde bromtoon door de Heilig Hartkerk in Gestel. Het geluid lijkt eentonig maar wie langer luistert, hoort dat het steeds verandert. Het bromt, het gromt en soms klinkt er iets tinkelends.

Tussen de pilaren lopen Petra Dubach en Mario van Horrik. Zij zijn al jaren gelukkig getrouwd én altijd nieuwsgierig naar wat je allemaal met geluid kan doen. LP's met hun werk worden verkocht in Amerika en Japan.

De installatie in de kerk heet 'Waves'. Het zijn twee snaren van vijftig meter die in trilling worden gebracht. De twee snaren beïnvloeden elkaar ook weer. Het geluid dat dát veroorzaakt, hoor je via een speaker. Als Mario de knop eenmaal heeft ingedrukt, gaat de installatie los. Zonder dat hij verder iets doet, verandert 'Waves' van toon én volume. Door de echo's in de lege kerk lijkt het geluid door de ruimte te rollen. Pas als Mario de versterker weer uitzet, verdwijnt het geluid.Grommend fabelbeest
Soms klinkt 'Waves' als een grommend fabelbeest, soms als de wind in een storm of een omvallende muur. Is het geluid óf muziek? Mario schudt met zijn hoofd als je dat vraagt. "Ik weet het niet, ik kan er geen definitie op plakken. Het is... het is... fantastisch! En elke keer weer anders."

In hun huis in Eindhoven bouwden Petra en Mario eerder al kleinere versies van 'Waves'. Maar daar kunnen ze nergens snaren kwijt die langer zijn dan acht meter. De snaren in de Heilig Hartkerk zijn meer dan zes keer zo lang en zorgen dus voor een heel ander geluid. "Een cadeautje", zegt Petra dan ook over de kerk.

Een installatie met een humeur
De twee Eindhovenaren houden er van om in de kerk naar 'Waves' te luisteren. Mario: "We praten er ook over alsof - ie een humeur heeft. Soms noemen we 'm dwars, of prettig of bokkig."

Ze houden het geluid niet voor zichzelf. In de loop der tijd zijn er nogal wat opnamen gemaakt. Die gaan naar een platenmaatschappij in Berlijn die er LP's van perst. Exemplaren daarvan worden verkocht in landen zo ver als Japan en Amerika.

print corrigeer
Publicatie: woensdag 12 april 2017 - 15:36
Auteur: Redactie