'Pasen is adempauze voor Jumbo in staking'

VEGHEL - Supermarktketen Jumbo kan tijdens de paasdagen de gevolgen van een staking door medewerkers van de distributiecentra mogelijk deels wegwerken. Dat zegt onderhandelaar Debbie van Leiden van FNV zondag.

"We staken gewoon door, maar met Pasen zijn veel vaste medewerkers vrij. De gevolgen vallen daarom nu mee", zei Van Leiden. Wel zijn er door de stakingen die dinsdag begonnen flinke achterstanden ontstaan in de bevoorrading van winkels. Dat heeft slechts in beperkte mate tot lege schappen geleid.

LEES OOK: Supermarktdeskundige over paasstakingen bij Jumbo: 'Consumenten waarderen dit niet'

'Bal ligt bij Jumbo'
Volgens FNV is er nog geen contact geweest met Jumbo over een nieuwe cao voor de ongeveer 3000 medewerkers van de distributiecentra. De stakingen gaan daarom na het weekend gewoon door. "De bal ligt bij Jumbo."

De achterstanden bij de distributiecentra zijn inmiddels helemaal weggewerkt, zo laat een woordvoerster van Jumbo zondagmiddag weten. Van de 580 winkels kampten er 20 tot 25 de afgelopen dagen met vertraagde leveringen. "We kunnen morgen weer volop leveren aan de winkels die open zijn op tweede paasdag."

Rechter liet staking doorgaan
Donderdag probeerde Jumbo de stakingen via de rechter te beƫindigen, maar die zag daar geen reden toe. Volgens Jumbo veroorzaken de acties van FNV en CNV disproportionele schade en zijn de onderhandelingen over een cao nog amper begonnen.

De vakbonden zeggen al uitonderhandeld te zijn. Het supermarktconcern verhoogde eerder in de week de lonen eenzijdig met 1,5 procent, maar daar nemen de bonden geen genoegen mee. Ze willen onder meer 2,5 procent loonsverhoging en toezeggingen over vaste banen.

print corrigeer
Publicatie: zondag 16 april 2017 - 13:30
Auteur: Youssef Zerrouk